Amerikaanse groei vertraagt, maar overtreft verwachtingen

De belastingverlaging van 1.500 miljard dollar die Donald Trump tekende, stut de gezinsuitgaven. ©REUTERS

De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 2,3 procent. Dat is een vertraging tegenover de boom uit het vierde kwartaal vorig jaar, toen de klim nog 2,9 procent bedroeg. Toch overtreft het cijfer de gemiddelde analistenverwachting van 2 procent.

Het eerste kwartaal is wegens seizoensinvloeden traditioneel een van de magerste in de Verenigde Staten, en dat is dit keer niet anders. De vertraging is vooral te wijten aan de zwakkere groei van de consumentenuitgaven. Die namen nog met 1,1 procent toe op jaarbasis, maar dat is de kleinste stijging in vijf jaar. De gezinsuitgaven tekenen voor twee derde van de economische activiteit in de VS.

Toch zijn analisten niet ongerust en zelfs optimistisch voor de rest van het jaar. Het vierde kwartaal van 2017 was immers bijzonder robuust. De Amerikaanse gezinnen gaven toen 4 procent meer uit, gedreven door een bijna volledige werkgelegenheid, het vooruitzicht op hogere inkomens door de belastingverlagingen van de regering Trump, en extra uitgaven na het orkanenseizoen.

Economen verwachten dat die factoren ook dit jaar de consumptie zullen ondersteunen. Daardoor komt de doelstelling van Trump om 3 procent groei te halen binnen bereik. De belastingverlaging waardoor de Amerikaanse gezinnen de komende jaren 1.500 miljard dollar meer zullen overhouden, werd in januari van kracht. De gezinsinkomsten stegen in het eerste kwartaal gemiddeld met 3,4 procent. Ook de spaarquote dikte licht aan.

Volgens het Ministerie van Handel deden vooral de investeringen het goed, met een stijging van 7,3 procent. De opbouw van meer voorraden droeg 0,4 procent bij, de handel dankzij de goedkopere dollar 0,2 procent. Alleen de bedrijfsinvesteringen in nieuwe apparatuur namen wat af. Ook de bouw van nieuwe woningen groeide niet meer. De consumenten gaven vooral minder uit aan moto's en auto's, kledij en schoenen en iets minder aan voeding en drank.

De overheid gaf 1,2 procent meer uit, maar dat was een gevoelige vertraging tegenover de 3 procent in het vierde kwartaal.

'Deze cijfers zijn schitterend', meent ING. 'Over de voorbije 30 jaar lag de groei in het tweede kwartaal gemiddeld 1,4 procent hoger dan in het eerste. Dat brengt ons naar 3,7 procent groei voor het tweede trimester', stelt econoom James Knightley. 'Wij houden het bij een prognose van 3,4 procent.' Hij verwijst onder meer naar de goedkope dollar, de verbetering van de consumentenuitgaven in maart, het sterke vertrouwen en de robuuste jobmarkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud