Amerikaanse inflatie op hoogste peil sinds 2008

Een vliegtuig van American Airlines. In de VS werden vliegtuigtickets in april 10,2 procent duurder. ©REUTERS

De inflatie in de VS is in april onverwacht boven 4 procent gestegen. Daardoor stijgen de inflatievrees en de langetermijnrente en dalen de technologieaandelen.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft woensdag veel hoger dan verwachte inflatiecijfers gepubliceerd. De index van consumptieprijzen noteerde in april 4,2 procent hoger dan in april vorig jaar, tegenover 2,6 procent in maart. Sinds 2008 was de inflatie nooit zo hoog. Economen hadden 'slechts' 3,6 procent inflatie voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg naar 3 procent, het hoogste niveau sinds 1996.

Het aanbod kan de stijgende vraag naar goederen en diensten niet volgen.

De uitzonderlijk hoge inflatie is te wijten aan een combinatie van factoren. De heropening van de economie en de forse stimulus van de regering en de centrale bank doen de vraag naar veel goederen en diensten sterk stijgen. Het aanbod kan de vraag niet altijd volgen, omdat grondstoffen en onderdelen zoals chips schaars zijn.

Vliegtuigtickets en auto's

De index van consumptieprijzen noteerde in april 0,8 procent hoger dan in maart. Dat is de grootste stijging op maandbasis sinds 2009. De grote meerderheid van de consumptieprijzen ging omhoog. De prijs van vliegtuigtickets steeg met 10,2 procent tegenover maart, omdat Amerikanen weer gaan reizen. Tweedehandsauto's werden 10 procent duurder.

Een jaar geleden, bij de start van de pandemie, was de prijs van veel producten erg laag.

De forse versnelling van de inflatie is ook te wijten aan de lage vergelijkingsbasis. De nieuwe inflatiecijfers vergelijken de prijzen van april 2021 met die van april 2020. Een jaar geleden waren energie en sommige andere goederen en diensten erg goedkoop, omdat de coronacrisis de vraag naar die producten deed instorten. De prijs van ruwe olie uit Texas zakte in april vorig jaar zelfs even onder nul.

Oververhitting

De hamvraag is of de hoge inflatie duurzaam is. Sommige economen en beleggers vrezen dat het krachtig economisch herstel zal leiden tot een oververhitting van de economie en veel hogere prijzen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) is ervan overtuigd dat de stijging van de inflatie tijdelijk is. Dat heeft bestuurder Lael Brainard dinsdagavond herhaald in een toespraak. De Fed is van plan zijn stimulus voort te zetten.

De stijging van de lonen versnelt en bedrijven rekenen de hogere loon- en andere kosten door.

Veel zal afhangen van de loonontwikkeling. Het jongste jobrapport geeft aan dat de stijging van de lonen versnelt, omdat veel bedrijven onvoldoende personeel vinden. Het aantal vacatures steeg in maart naar een recordhoogte. De ondernemingen kunnen vrij gemakkelijk de hogere loon- en andere kosten doorrekenen aan klanten omdat er veel vraag is naar hun producten.

Beleggers zijn bezorgd over de hoge inflatie. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg na de publicatie van de inflatiecijfers van 1,62 naar 1,69 procent. Het gevolg is dat de technologieaandelen, die gevoelig zijn voor hogere rentes, opnieuw onder druk staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud