opmerkelijk

Amerikaanse verzekeraar stopt WDP 100 miljoen toe

De top van WDP op stap met de Nederlandse koning Willem-Alexander bij de opening van het distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle ©ANP

Een Londense ontmoeting twee jaar geleden resulteert in een obligatie waarbij MetLife de logistieke specialist 100 miljoen op 11 jaar toestopt tegen bodemtarief.

Het is een opvallende mededeling die op vrijdagochtend binnenrolde. WDP haalde 'overnight' 100 miljoen euro op. Niet bij een groep, maar bij exact één investeerder: MetLife

De Amerikaanse verzekeraar - dankzij de gelijknamige building in New York een bekende naam - tekent in op een obligatie van 100 miljoen euro tegen een bodemtarief van 2,62 procent.

Een interessant tarief, want de marktleider voor logistiek vastgoed in de Benelux betaalt nu zo'n 2,5 procent rente op zijn schulden, die een gemiddelde looptijd van 4 à 5 jaar hebben. 'We kunnen zo zonder extra kostprijs de looptijd van onze schulden verlengen', zegt financieel directeur Mickael Van den Hauwe. 

Hoe komt een Amerikaanse verzekeraar uit bij een Belgische magazijnier? Van den Hauwe: 'We hebben geregeld ontmoetingen met niet alleen potentiële aandelenbeleggers, maar ook met obligatiebeleggers. Vaak gaat het om ontmoetingen die niet gelinkt zijn aan een concrete deal, maar die bedoeld zijn om contacten te leggen. Twee jaar geleden organiseerden we in Londen met ABN AMRO zo'n non-deal roadshow met potentiële investeerders, waaronder MetLife. De deal van deze ochtend is daar het resultaat van.'

Nederland

WDP groeide de voorbije jaren sterk, vooral dankzij een vroege en forse expansie op de door e-commerce boomende magazijnenmarkt in Nederland. De expansie - met een portefeuille die in tien jaar ruim verviervoudigd is tot 2,57 miljard euro, waarvan zowat de helft in Nederland - leverde de groep vorig jaar de onderscheiding Onderneming van het Jaar op. 

De grotere schaal betekent ook dat WDP wat meer diversificatie kan gebruiken in zijn financieel beheer. 'We hebben niet alleen nood aan flexibiliteit in looptijden en soorten financieringsinstrumenten, maar ook in soorten beleggers. Van die diversificatie is deze deal met MetLife een goed voorbeeld', zegt Van den Hauwe. 

GRAZIE MILLE, MARIO

WDP is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

Onder meer AtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hierhier en nog eens hier), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud