Amerikanen lopen massaal weg bij hun werkgever

©AFP

Amerikanen lijken werken voor een hongerloontje niet langer meer te pikken. Ze lopen massaal weg bij hun werkgever.

'Bekijk jij het maar met je magere arbeidsvoorwaarden', lijkt de gemiddelde Amerikaan de voorbije weken te denken. In mei heeft een recordaantal werknemers ontslag genomen. De zogenaamde 'Quit rate' is gestegen naar 2,7 procent (zie grafiek).

Amerikanen nemen massaal ontslag

Dat is het vertrekpercentage gemeten over alle (niet-landbouw) banen in de VS. Als we kijken naar het vertrekverloop in de horeca, is het percentage helemaal schrikbarend. In mei liep 5,6 procent van deze werknemers weg bij zijn baas op zoek naar betere jobopportuniteiten, ook een record.

Geen wonder dat bij een dergelijk personeelsverloop bedrijven veel openstaande vacatures hebben. Uit een onderzoek van de Amerikaanse werkgevers van kleine en middelgrote ondernemingen (NFIB) blijkt dat 48 procent van de ondervraagde bedrijven zegt vacatures te hebben die maar niet worden ingevuld.

Nu de Amerikaanse economie weer heropent dankzij de sterk oplopende vaccinatiegraad en de afgenomen besmettingen kan Joe Sixpack ook wat kritischer zijn voor zijn werkgever. Dat zet druk op de lonen in de VS, die de laatste decennia uitzonderlijk zijn achtergebleven op de economische groei. Sinds 1965 zijn de lonen van niet-leidinggevenden in reële termen met 15,5 procent gestegen, terwijl het reële inkomen per inwoner van de VS in dezelfde periode meer dan verdubbeld is (zie onderstaande grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud