Grafiek van de dag

Amsterdam, de nieuwe koning van de Europese aandelenhandel

De beursgang van de koffiegroep JDE Peet's vorig jaar was een belangrijke voor de beurs van Amsterdam. ©BELGAIMAGE

De Amsterdamse aandelenbeurs is officieel de levendigste in Europa. Ze onttroont Londen op het vlak van handelsvolumes.

Het dagelijkse handelsvolume in Amsterdam bedroeg in januari gemiddeld 9,2 miljard euro. Dat is meer dan een verviervoudiging tegenover december, blijkt uit cijfers van het beursbedrijf CBOE Europe. In Londen bedroeg het dagelijkse volume in januari gemiddeld 8,6 miljard euro, de helft van het daggemiddelde in heel 2020.

Door de brexit hebben beurshandelaars de activiteit verplaatst van Londen naar een beurs in de interne markt. Amsterdam blijkt daar het meeste voordeel uit gehaald te hebben. Maar ook Parijs en Frankfurt pikten een graantje mee, leert de onderstaande grafiek. De beurzenuitbater Euronext bevestigde woensdagavond bij de jaarcijfers meer activiteit te zien op zijn platformen dankzij de brexit.

De groeiende handel in Amsterdam gaat samen met een markt voor beursintroducties, waar Brussel alleen van kan dromen. Donderdag kondigde de e-commercegroep Coolblue een beursgang aan. Met een sterk consumentenmerk als Coolblue zou de beurs van Amsterdam opnieuw een prestigieuze nieuwkomer binnenhalen na de koffiebrander JDE Peet's en meer recent de Poolse pakjesbezorger InPost.

Vooral de keuze van InPost deed in de Londense City de wenkbrauwen fronsen. In het verleden kozen groepen uit de groeilanden die in het Westen wilden noteren vaak voor Londen. 'Een techbedrijf moet in Amsterdam zitten', verklaarde de InPost-CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud