Amsterdamse beurs op hoogste peil in 16 jaar

ASML is de voorbij jaren de belangrijkste motor achter de klim van de Nederlandse sterindex AEX ©ANP

Terwijl de Brusselse Bel20 ver van zijn piek van 2007 verwijderd is, koerst de Amsterdamse sterindex AEX naar het hoogste peil sinds 2001. De verklaring telt vier letters: ASML.

Op een prima gestemde Amsterdamse beurs tikte de AEX maandag  0,8 procent hoger af op 585,55 punten. Daarmee noteert de korf van 25 Amsterdamse steraandelen op de hoogste koers sinds juni 2001.

Dat mag gerust een opmerkelijke prestatie genoemd worden. De Brusselse beursbarometer Bel20  noteert weliswaar op een zucht van het hoogste peil van het jaar, maar is eigenlijk al drie jaar aan het surplacen. Voor de Euro Stoxx50 geldt min of meer hetzelfde.

De AEX daarentegen laat sinds begin 2017 een winst van 20 procent optekenen en doet zo vier keer beter dan de Bel20 over dezelfde periode. Nochtans heeft de AEX net als de Bel20 en de Euro Stoxx50 af te rekenen met al jaren kwakkelende bankaandelen: ABN AMRO is dit jaar met een minus van 16 procent op staalreus ArcelorMittal na het slechtst presterende Amsterdamse steraandeel.

De verklaring voor de hoge vlucht van de AEX is in vier letters samen te vatten: ASML . De Veldhovense wereldmarktleider - zeg maar monopolist - in complexe machines voor chipassemblage legde vorige maand traditiegetrouw sterke resultaten voor.

Dit jaar steeg het aandeel al bijna 80 procent, waarmee het ingenieursbedrijf in de Euro Stoxx50 Adidas (+57%) en het nochtans ook een boerenjaar belevende LVMH (+54%) ver achter zich laat. Met een beurswaarde van 104 miljard euro moet ASML alleen het Duitse softwarehuis SAP voorlaten als waardevolste Europese technologiebedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud