Analisten geloven niet in Britse renteverlaging

Volgens de markt is de kans op een Britse renteverlaging hoger dan 60 procent. ©AFP

De voorbije dagen lopen de speculaties over een renteverlaging door de Britse centrale bank hoog op. Analisten manen aan tot kalmte.

Experts van de Amerikaanse Bank of New York Mellon zeggen dat de markt te veel rekent op een renteverlaging in het Verenigd Koninkrijk. De markt schat de kans op 60 procent. De analisten adviseren beleggers te wachten op meer informatie over de economische implicaties van de overtuigende verkiezingsoverwinning van de Britse premier Boris Johnson. Volgende week komen er nieuwe cijfers over het ondernemersvertrouwen (PMI-index).

Het kan dat de centrale bank een beslissing uitstelt om eerst een beter beeld te krijgen van de kracht van de onderliggende vraag in de economie.
Neil Mellor
Valutaspecialist

'De markt is wellicht te haastig door nu al uit te gaan van een renteknip', zegt valutaspecialist Neil Mellor. 'Het kan dat de centrale bank een beslissing uitstelt om eerst een beter beeld te krijgen van de kracht van de onderliggende vraag in de economie.'

Afnemende brexitonzekerheid

Een aantal indicatoren wijzen op een toename van het optimisme onder de Britten. Een indicator van de Britse centrale bank toont dat de brexitonzekerheid sinds de verkiezingen is afgenomen. Daarnaast bleek donderdag dat de verwachtingen over de huizenverkopen en -prijzen verbeteren.

'Dergelijke ontwikkelingen kunnen de basis vormen voor een opleving van de Britse economie. Het is verstandig wat geduld te hebben', stelt Mellor.

Hintende bestuurders

De speculaties over een renteknip zijn stevig toegenomen omdat een aantal bestuurders van de Bank of England hebben gehint op een renteverlaging. Maandag zei een Belgische bestuurder, Gertjan Vlieghe, dat hij de volgende vergadering zal stemmen voor een renteverlaging als de economische cijfers in de komende weken niet wijzen op een opleving. 'Ik moet een naderende en significante verbetering van de Britse cijfers zien om verder afwachten te rechtvaardigen.'

Vrijdag zei Silvana Tenreyro, een andere bestuurder, dat ze 'in de komende maanden' voor een renteverlaging stemt als de economie niet opleeft. In december stemden de bestuurders Jonathan Haskell en Michael Saunders al voor een soepeler beleid. Als ze de steun krijgen van Vlieghe en Tenreyro hebben ze nog één stem te kort om een meerderheid te hebben voor een renteverlaging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud