Analisten: 'Olie zal duurder blijven'

Een trader in New York. ©Bloomberg

De aanvallen op Saoedische olie-installaties sturen de olieprijs niet alleen op korte termijn hoger. Er is ook een effect op langere termijn, waarschuwen analisten.

De prijs van een vat ruwe Brent-olie sprong maandagochtend een vijfde hoger tot 71,95 dollar per vat. Momenteel noteert de Brent op 66,50 dollar, nog altijd een dagstijging met 10 procent en het hoogste peil in twee maanden.

Hoe de prijs op korte termijn verder evolueert, hangt af van de nieuwsstroom uit Riyad. De cruciale vraag is hoe snel de olieproductie er kan worden hersteld. De aanvallen op Abqaiq, ’s werelds grootste olieraffinaderij, en Khurais, het op één na grootste olieveld van het land, hebben de helft van de Saoedische olieproductie uitgeschakeld. Daarmee valt de productie van 5,7 miljoen vaten per dag weg, goed voor 5 procent van de wereldproductie.

'De raffinaderij in Abqaiq speelt een cruciale rol in de Saoedische olieproductie. De helft van de Saoedische olie passeert er, vooraleer afgevoerd te worden naar exportterminals of andere raffinaderijen', zegt Barclays-olieanalist Amarpreet Singh. Singh gelooft evenwel niet dat de aanvallen op korte termijn de Saoedische uitvoer doen stokken. 'Het prospectus van Aramco (van bij de obligatie-uitgifte, red.) leerde ons dat de vier Saoedische exportterminals een opslagcapaciteit hebben van 66 miljoen vaten. Dat betekent dat de uitvoer sowieso nog twee weken kan doorgaan, ondanks de schade aan de olie-installaties.'

'Geopolitieke risicopremie'

Barclays gelooft wel dat de oliemarkt voortaan een hogere risicopremie zal inbouwen in de olieprijs. 'Het voorval geeft een klap aan de geloofwaardigheid van Saoedi-Arabië als toeleverancier aan de oliemarkt. En dat land is niet alleen de grootste olie-uitvoerder ter wereld, het bezit ook het grootste gedeelte van 's werelds overcapaciteit. De overcapaciteit van het OPEC-oliekartel lag in het tweede kwartaal op 2,2 miljoen vaten per dag, en die komt quasi volledig op rekening van Saoedi-Arabië.'

Volgens Barclays zullen de onzekerheid over de Saoedische olieproductie en een hogere geopolitieke risicopremie de olieprijs op langere termijn ondersteunen. JPMorgan zit op dezelfde lijn. 'Er zat nog geen geopolitiek risico in het Midden-Oosten in de olieprijs.' JPMorgan acht een stijging van de olieprijs naar 80 à 90 dollar in de komende maanden mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud