Analisten over Orange-bod: 'Opportunistisch'

©Orange Belgium

Analisten zien in het niet bepaald royale bod op Orange Belgium een prelude voor een stevige overnamestrijd rond de Waalse kabelaar VOO.

'Eerder opportunistisch'. Zo noemt Kepler Cheuvreux het bod van 22 euro per aandeel dat het Franse moederbedrijf Orange op Orange Belgium uitbrengt. Het beurshuis verwijst naar de beurskoers van het nummer drie van de Belgische telecom, die al een tijdje krasselde (zie grafiek).

Het aandeel Orange Belgium spurt op de Brusselse beurs 35 procent hoger tot op een zucht van de prijs waartegen Parijs de minderheidsaandeelhouders wil uitkopen.

Kepler-analist Matthijs van Leijenhorst ziet an sich weinig extra synergieën die Orange uit de volledige controle kan halen, maar denkt dat het uitkoopbod een voorbode is van grotere bewegingen in de telecomsector.

Het bod illustreert de kloof in de waardering voor telecomspelers op de private en de publieke markt.
Ruben Devos
KBC Securities

En dan gaat de blik altijd naar de Waalse kabelaar VOO, waar in de nabije toekomst schot lijkt te komen in het lang uitgesponnen verkoopproces. 'Dit suggereert een potentiële biedoorlog en dat is slecht nieuws voor Telenet', luidt het. Ook het nummer twee van de telecom, die vooral sterk staat in Vlaanderen, maakt er geen geheim van via VOO graag zijn 'voetafdruk' in Wallonië te vergroten.

Ook KBC Securities-analist Ruben Devos omschrijft het bod als 'opportunistisch', maar 'in lijn met de verwachtingen'. 'Het bod illustreert de kloof in de waardering voor telecomspelers op de private en de publieke markt', zegt Devos.

Tegen de biedkoers van 22 euro betaalt Orange iets meer dan vijf keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst voor de Belgische dochter. Devos raamt dat Orange Belgium in 2020-2023 jaarlijks zo'n 120 miljoen cashflow kan genereren, tegenover een zuinige beurswaarde van 970 miljoen euro vóór het bod. Private-equityspelers leggen voor telecominfrastructuur met de voorspelbare cashflow op lange termijn veel hogere waarderingen op tafel.

'Enkele beleggers kunnen argumenteren dat het bod karig is, gelet op het feit dat de beurswaardering lager ligt dan sectorgenoten terwijl de winstvooruitzichten beter zijn', zegt Kempen-analist Emmanuel Carlier. 'Het bod onderstreept vooral dat de zwakte van de Europese telecomsector in 2020, gemiddeld 13 procent verlies ondanks beperkte Covid-19-impact, onterecht is. En bijgevolg de voorbode kan zijn van nog meer biedingen.'

Carlier wijst ook op eerdere overnamebiedingen met stevige premie op de beurskoers, zoals Sunrise. Voor die Zwitserse telecomoperator legde Liberty, het moederbedrijf van Telenet, deze zomer flink geld op tafel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud