Analisten reageren lauw op obligatie-uitgifte La Lorraine

©Emy Elleboog

De industriële bakker en Panos-eigenaar wil 75 tot 150 miljoen euro ophalen met een uitgifte van achtergestelde obligaties. Hij biedt een nettorendement van 1,81 procent.

La Lorraine lanceert vrijdag een obligatie-uitgifte die zich vooral richt op relatief vermogende particuliere beleggers. De obligaties hebben een looptijd van zeven jaar en een coupon van 3 procent.

De uitgifteprijs bedraagt 101,875 procent van de nominale waarde van 1.000 euro. Dat betekent dat u bij de inschrijving 1.018,75 euro betaalt. Daardoor hebben de obligaties een brutorendement van slechts 2,70 procent en een nettorendement van 1,81 procent.

Relatief hoog risico

Het gaat om achtergestelde obligaties. Die houden meer risico's in dan gewone obligaties, omdat ze bij eventuele financiële problemen slechts worden terugbetaald nadat de gewone schulden zijn afgelost.

KBC, dat samen met BNP Paribas Fortis de uitgifte begeleidt, geeft de achtergestelde obligaties de productscore 6 op een zevenpuntenschaal. Score 7 geldt voor beleggingsproducten met het hoogste risico. De bank merkt op dat de uitgifte zich vooral richt op beleggers met een zeer dynamisch risicoprofiel.

Het verhoogde inschrijvingsbedrag dient om de doelgroep te beperken.
BNP Paribas Fortis

Beleggers moeten inschrijven op minstens tien obligaties van 1.000 euro. De banken willen zo voorkomen dat kleine beleggers intekenen en te veel risico's nemen. 'Het verhoogde inschrijvingsbedrag is een van de manieren waarmee de doelgroep voor een obligatie die door de achterstelling risicovoller is, wordt beperkt', zegt BNP Paribas Fortis. 'De banken hebben dat bepaald in overleg met de klant.' KBC verwijst naar het belang van een voldoende spreiding van de portefeuille.

La Lorraine zal 75 miljoen euro gebruiken om een vervallende obligatie terug te betalen. Als de uitgifte meer opbrengt, benut de bakker 50 miljoen om andere schulden terug te betalen. De rest wordt aangewend voor de financiering van productielijnen, vooral in Oost-Europa.

Obligatietracker

Pieter De Ryck, obligatiespecialist van de private bank Van Lanschot, reageert lauw op de uitgifte. 'Wij raden klanten niet aan in te schrijven. Mijn voorkeur gaat uit naar een tracker of een gespreid fonds van high yield obligaties.'

Het rendement van 1,81 procent is voor een achtergestelde obligatie niet zo hoog.
De Belegger

Het beursblad De Belegger is evenmin enthousiast. 'Het rendement van 1,81 procent op zeven jaar is gelet op het achtergestelde karakter van de obligatie niet zo hoog. Anderzijds is La Lorraine een familiaal groeibedrijf met stevige fundamenten en actief in een eerder defensieve sector.'

De inschrijvingsperiode loopt van 4 tot en met 8 december. Maar ze kan al na één dag vervroegd worden afgesloten als de vraag hoger is dan het aanbod.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud