Advertentie

Ant Group op weg naar grootste beursgang ooit

©REUTERS

De Chinese Ant Group, de mobiele betalingsdochter uit het Alibaba-imperium van Jack Ma, wil 34,4 miljard dollar ophalen met een beursgang in Shanghai en Hongkong. Als dat lukt, wordt het de grootste beursgang aller tijden.

Ant Group trekt op 5 november naar de beurzen van Shanghai en Hongkong. Het bedrijf brengt 3,34 miljard aandelen naar de markt, 11 procent van het kapitaal. De referentieprijs van de nieuwe aandelen is vastgelegd op 68,8 yuan of 80 Hongkongse dollar (8,73 euro), blijkt uit het prospectus dat maandag is goedgekeurd.

De operatie moet minstens 34,5 miljard dollar opbrengen, en kan bij een hoge vraag uitgebreid worden met nog eens 5,17 miljard. Dat zou het fintechbedrijf een beurswaarde geven van 320 miljard dollar (271 miljard euro). Dat is meer dan Amerika's grootste beursgenoteerde bank JP Morgan en vier keer meer dan de zakenbank Goldman Sachs.

De beursgang wordt de grootste ooit. Het huidige record is in handen van het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco, dat vorig jaar 29,4 miljard dollar ophaalde. Die Initial Public Offering (IPO) liep niet van een leien dakje, want bevriende partijen van het Saudische koningshuis werden haast verplicht om in te tekenen.

Aliplay

Ant is de eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger en veel grotere variant van PayPal. Aliplay heeft meer dan een miljard gebruikers en telt 80 miljoen aangesloten handelaars. De maandelijkse transacties overschrijden 15.000 miljard euro. In China concurreert Aliplay met WeChat Pay, de internetbetalingsdochter van Tencent.

De beursgenoteerde holding Alibaba van de Chinese internetmiljardair Jack Ma heeft een belang van 33 procent in Ant. Ma is niet alleen de stichter en bezieler van Alibaba, maar ook van Ant. Alibaba staat niet aan de verkoopzijde. De holding zal zelfs aandelen bijkopen omdat het haar belang rond 32 procent wil houden.

Dit is historisch voor China: het is de eerste keer dat zo'n grote beursgang geprijsd wordt buiten New York.
Jack Ma
Stichter en hoofdaandeelhouder Alibaba

'Drie jaar geleden hadden we van dit moment niet eens durven dromen', verklaarde Ma in de Chinese pers. 'Dit is historisch voor China: het is de eerste keer dat zo'n grote beursgang geprijsd wordt buiten New York.'

Volgens het persagentschap Reuters is er zeer veel interesse van grote beleggers. Naast Alibaba, azen ook het Singaporese staatsfonds Temasek en het Chinees staatsfonds voor de sociale zekerheid op enkele procenten van het bedrijf.

20
schuldhefboom
De Hongkongse beursmakelaars zijn zodanig van het succes overtuigd dat ze beleggers toelaten een hefboom van 20 keer hun inleg te nemen als ze op de beursgang intekenen.

De brokers verwachten ook een stormloop van kleine beleggers. De Hongkongse beursmakelaars zijn zodanig van het succes overtuigd dat ze beleggers toelaten een hefboom van 20 keer hun inleg te nemen als ze op de beursgang intekenen. De drie grootste brokers van Hongkong hebben 100 miljard Hongkongse dollar (11 miljard euro) opzij gezet om te kunnen lenen aan retailbeleggers. Particuliere beleggers buiten China en Hongkong kunnen niet intekenen.

Geluksticker 688688

Er komen evenveel aandelen naar de beurs van Shanghai als die van Hongkong. Ant Group krijgt als ticker 688688. Dat is de combinatie van een geluksnummer uit het Chinese bijgeloof. De cijfers symboliseren langdurige welvaart en geluk. Voor Chinese beleggers is dat van groot belang. Zij staan weigerachtig te investeren in bedrijven met tickers bestaande uit ongeluksgetallen.

De begeleidende zakenbanken zijn International Capital Corp. en CSC Financial Company uit China voor de notering in Shanghai. Voor de internationale tranche in Hongkong pikken CICC, Citigroup, JP Morgan en Morgan Stanley een graantje mee van de mega-operatie. Op 29 oktober gaan de boeken voor de inschrijvingen open.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud