Apple weer 1.000 miljard waard

Apple-CEO Tim Cook weet Wall Street te charmeren met zijn prijsbrekend televisieaanbod. ©AFP

De herovering van de mijlpaal is des te opmerkelijker, aangezien de techreus op een jaar tijd aandelen ter waarde van 68 miljard dollar vernietigde.

Dat op Wall Street de Dow en de Nasdaq na een aarzelende start voor winst kiezen heeft alles te maken met zwaargewicht Apple  . Die gaat na de klassieke groots opgezette productlanceringen in september - dinsdagavond - goed 2 procent hoger naar 222 dollar.

Naast de klassieke lancering van een nieuwe dure iPhone kwam de techgigant als kampioen in prijszettingsmacht ook verrassend uit de hoek: als prijzenbreker, met een bodemtarief voor zijn streamingdienst Apple TV+, waarmee de Californiërs hopen Netflix, de wereldmarktleider in comakijken, de duvel aan te doen.

Morgan Stanley-analiste Katy Huberty, de invloedrijkste Apple-watcher op Wall Street, handhaaft haar koopadvies en koersdoel van 247 dollar. Volgens haar kan de groep scoren met haar erg concurrentieel geprijsd televisieaanbod en kan de 'bundeling' van 12 maanden gratis televisie bij de aankoop van een Apple-toestel ook de hardwareverkoop een boost geven. 

Het gevolg: Apple is weer een 'trillion dollar company'. Tegen 222 dollar zijn de 4,52 miljard uitstaande stukken van de techreus 1.003 miljard dollar waard. En dat is indrukwekkend: sinds Apple de vorig keer 1.000 miljard dollar waard was - begin november vorig jaar - hebben de Californiërs meer dan 300 miljoen eigen aandelen vernietigd. Die 'verdwenen' aandelen zijn bij de huidige koers 68 miljard dollar waard. 

Apple gebruikt al jaren zijn legendarische cashflow om in bulk eigen aandelen in te kopen en zo de winst per aandeel op te krikken, omdat de over de voorbije jaren stagnerende winst over minder mondjes moet gespreid worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n