Advertentie

Artikel over geheime inflatieprognose ECB duwt rente omhoog

Philip Lane. ©Bloomberg

De Europese langetermijnrente is vrijdag gestegen naar het hoogste peil in twee maanden, nadat Financial Times had gesuggereerd dat de Europese Centrale Bank (ECB) al in 2023 de rente kan optrekken.

De ECB verwacht dat de inflatie tegen 2025 stijgt naar de doelstelling van 2 procent. Dat heeft hoofdeconoom Philip Lane gezegd in een besloten vergadering met Duitse economen, meldde de Britse zakenkrant Financial Times. Die inflatieprognose was nog niet bekend. Op basis daarvan concludeerde de krant dat de ECB veronderstelt dat ze wellicht al over twee jaar de rente zal verhogen.

Een woordvoerder van de ECB zei in een reactie dat de inhoud van het artikel niet correct is. ‘Mijnheer Lane heeft in geen enkele conversatie gezegd dat de inflatie zal stijgen naar 2 procent kort na het einde van de projectiehorizon.’ Die horizon loopt nu tot eind 2023. ‘De conclusie over de rente stemt niet overeen met onze forward guidance (communicatie over het verwachte rentebeleid, red.).’

De langetermijnrente in de eurozone steeg na de publicatie van het krantenartikel naar het hoogste peil in meer dan twee maanden. De reactie van de ECB had weinig impact. De Duitse tienjaarsrente sloot op -0,28 procent, tegenover 0,30 procent donderdag. De Belgische rente klokte af op 0,02 procent.

De ECB verhoogde vorige week haar inflatieprognoses. Ze verwacht nu 2,2 procent inflatie in 2021, 1,7 procent in 2022 en 1,5 procent in 2023. De centrale bank publiceert geen prognoses voor latere jaren.

‘De ECB moet de praktijk van exclusieve vergaderingen met de privésector stopzetten als niet transparant is wat daar wordt gezegd’, zei Sven Giegold, een invloedrijk Europees Parlementslid, aan het persbureau Reuters. Hij kondigt aan dat hij dat zal aankaarten in een brief aan ECB-voorzitster Christine Lagarde. ‘Je weet niet wie je moet geloven, de krant of de ECB.’

Lane zette eerder dit jaar na kritiek gesprekken onder vier ogen met grote vermogensbeheerders stop. Maar de gesprekken met groepen economen werden voortgezet. Lagarde verdedigde die gesprekken.

Intussen signaleerden een paar bestuurders van de ECB dat de inflatie de komende jaren wat hoger kan uitvallen dan de prognoses van vorige week. Ondervoorzitter Luis de Guindos verwees in een interview met het Financieele Dagblad naar de aanbodproblemen en het risico van een snellere stijging van de loonkosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud