Athene broedt op terugkeer bij belegger

De Griekse premier Samaras kon na lange onderhandelingen een deal aankondigen met de schuldeisers ©REUTERS

Na ruim een half jaar bikkelharde onderhandelingen sloot Griekenland vandaag een deal met zijn internationale schuldeisers. Gewapend met een primair begrotingsoverschot hoopt Athene nog dit voorjaar voor het eerst in vier jaar bij de belegger aan te kloppen.

Een trotse premier Antonis Samaras kondigde dinsdag een akkoord aan met de 'trojka' schuldeisers, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die schuldeisers houden sinds het voorjaar van 2010 de virtueel bankroete Griekse economie met opeenvolgende kredietlijnen draaiende.

Het vandaag bereikte akkoord effent het pad voor een verse schijf kredieten, zodat Athene in mei bijna 10 miljard op de vervaldag komende schulden kan aflossen. De onderhandelingen sleepten liefst zeven maanden aan, vooral omdat Samaras dit keer het spel hard speelde.

Zo liet de trojka uiteindelijk de eis voor een nieuwe besparingsronde varen. Dat is niet zozeer omdat de Grieken, die intussen een kwart armer zijn dan bij de start van de schuldencrisis, besparingsmoe zijn. Wel omdat de Griekse begroting voor het eerst in jaren beter dan verwacht evolueert.

Zo zou volgens de lokale media het primair saldo van de begroting - de begroting minus de rentelasten - over 2013 een overschot van bijna 3 miljard euro tonen. Volgens de details van het tweede reddingsplan van Griekenland mag Athene 70 procent van dat surplus naar eigen goeddunken spenderen. 

Belegger

Wat tot voor kort onwaarschijnlijk leek - een terugkeer van Griekenland op de financiële markten - lijkt nu plots dichtbij te komen. De Grieks minister van Infrastructuur Kostis Chatzidakis liet weten graag nog voor de Europese verkiezingen van eind mei bij de markten aan te kloppen. De Griekse tienjaarsrente zakte vandaag na het nieuws over de deal met de trojka weer onder de 7 procent, tegenover meer dan 30 procent nog geen twee jaar geleden.

RBS-econoom Michael Michaelides wijst er wel op dat een terugkeer naar de markten niet per se hoeft te betekenen dat beleggers overtuigd zijn dat de openbare financiën van Griekenland nu weer op een duurzaam pad zitten, ook al is de kans groot dat Griekenland in 2014 voor het eerst in zeven jaar groei boekt.

In zijn jongste rapport over het land stipte het IMF midden 2013 aan dat zelfs na de forse schuldkwijtschelding in 2012 én in het scenario van groei over 2014, Griekenland eind 2014 tegen een schuldenberg van 174 procent van het bruto binnenlands product zou aankijken. Dat is enorm voor een structureel onconcurrentiële economie als de Griekse.

Waarom beleggers dan toch zouden intekenen op Griekse obligaties? Gewoon omdat het nieuwe papier 'time senior' zou zijn. Schuldbewijzen op drie of op vijf jaar zouden vroeger op de vervaldag komen dan de kredieten van de officiële schuldeisers, die doorgaans pas vanaf 2022 terugbetaald moeten worden. Beleggers kunnen dan redeneren dat ze een paar jaar een stevig rendement kunnen opstrijken en op tijd weer 'vertrokken' zullen zijn voor de volgende Griekse schuldcrisis zich aandient. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud