Australië verlaagt rente om inflatie op te krikken

Het bekende gebouw van de opera van Sydney. ©AFP

De Australische centrale bank heeft dinsdag haar basisrente verlaagd naar een historisch dieptepunt van 1,25 procent.

Na Nieuw-Zeeland versoepelt nu ook Australië zijn monetair beleid. De centrale bank verlaagde zoals verwacht haar basisrente van 1,5 naar 1,25 procent.

'We hebben die beslissing genomen om de groei van de werkgelegenheid te stimuleren en ervoor te zorgen dat de inflatie overeenstemt met de doelstelling op middellange termijn', zegt Philip Lowe, de gouverneur van de Australische centrale bank.

Lowe merkt op dat de inflatie lager is dan verwacht. De Australische inflatie daalde in het eerste kwartaal onverwacht naar 1,3 procent, terwijl de centrale bank een inflatie van 2 à 3 procent nastreeft. Bovendien steeg de werkloosheid in april.

Australische dollar

De Australische dollar steeg na de renteverlaging naar 0,6993 Amerikaanse dollar, omdat de centrale bank niet signaleerde dat ze van plan is de rente verder te verlagen. Maar de munt viel later terug naar 0,698 Amerikaanse dollar.

Toch lijkt een verdere versoepeling van het monetair beleid waarschijnlijk. 'Wij verwachten dat de centrale bank in augustus de rente verlaagt naar 1 procent', zegt Robert Carnell, econoom van ING. Ook de rentetermijnmarkt verwacht nog een renteverlaging in de komende maanden.

Die verwachtingen over een verdere daling van de kortetermijnrente zullen volgens sommige specialisten de Australische dollar verder doen afbrokkelen. 'Het is niet ondenkbaar dat de Aussie eind dit jaar dichter bij 0,65 Amerikaanse dollar noteert', zegt JPMorgan.

Carnell daarentegen verwacht eerder een stijging van de munt. 'Het is mogelijk dat de Australische dollar boven 0,7 Amerikaanse dollar stijgt als de economische cijfers verbeteren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud