Australische dollar daalt na renteknip

Het bekende operagebouw van Sydney. ©AFP

De Australische centrale bank heeft dinsdag de rente verlaagd naar een historisch dieptepunt en gezegd dat een verdere renteverlaging mogelijk is. De Australische dollar reageert negatief.

De centrale bank verlaagde zoals verwacht haar basisrente van 1 naar 0,75 procent. Het is al de derde keer sinds begin dit jaar dat zij haar monetair beleid versoepelt. De vorige renteverlagingen dateren van juni en juli.

'We beslisten de rente verder te verlagen om de groei van de werkgelegenheid en de inkomens te ondersteunen en het vertrouwen te verhogen dat de inflatie stijgt naar de doelstelling op middellange termijn.' De inflatie bedraagt slechts 1,6 procent, terwijl de centrale bank streeft naar 2 tot 3 procent inflatie.

Nog renteverlagingen mogelijk

De centrale bank merkt op dat ze bij haar beslissing ook rekening heeft gehouden met de renteverlagingen in de rest van de wereld en de invloed daarvan op de Australische economie.

'Het is redelijk om te verwachten dat de rente gedurende een lange periode laag moet zijn om volledige werkgelegenheid en de inflatiedoelstelling te bereiken', zegt de centrale bank. 'We zijn bereid om het monetair beleid verder te versoepelen als dat nodig is om de inflatiedoelstelling te halen.' De rentetermijnmarkt verwacht dat de centrale bank in december opnieuw het mes zet in de rente.

De Australische dollar daalde na de renteverlaging. De munt noteerde om 11.30 uur op 1,626 Australische dollar per euro, tegenover 1,615 net voor de aankondiging van de renteknip.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud