Australische rente zakt tot diepterecord

De Australische centrale bankier, Glenn Stevens (Foto: Bloomberg).

De Australische centrale bank heeft dinsdag de rente verlaagd tot 2,75 procent. Dat is het laagste peil ooit. Met de renteknip hoopt de Reserve Bank of Australia (RBA) de economische groei te stimuleren.

De Australische centrale bank verlaagde de rente dinsdag met 25 basispunten tot 2,75 procent. De ingreep kwam niet als een verrassing voor economen.

De afgelopen maanden was de inflatie in het land aanzienlijk gedaald. Bovendien heeft Australië af te rekenen met een afkalvende consumptie.

'De Reserve Bank of Australia was van mening dat een nieuwe rentedaling opportuun was om een duurzame groei van de economie te stimuleren. Maar we blijven wel vastbesloten onze inflatiedoelstellingen na te leven', zei Glenn Stevens, de centrale bankier.

Hij voegde eraan toe een piek te verwachten in de investeringen in grondstoffen dit jaar. 'Maar we willen ook andere economische sectoren aan een krachtigere groei helpen', verduidelijkte Stevens.

De vraag naar Australische grondstoffen is al enkele jaren heel groot. Vooral de groeilanden kloppen bij het land aan om in hun energiebehoeften te voorzien. Die sterke vraag uit de opkomende economieën stelde Australië als enige groot westerse land in staat aan een recessie te ontsnappen in 2008.

Maar Australië is beducht voor een terugval van de vraag naar grondstoffen. De wereldeconomie slabakt al een tijdje. Daardoor is de economische activiteit in China, de belangrijkste Australische handelspartner, ook vertraagd de afgelopen maanden.

Sommige economen houden er dan ook rekening mee dat de mijnbouwsector in het land in 2013 nog een gouden jaar kent, maar vanaf volgend jaar met een terugval af te rekenen krijgt.

Met de rentedaling anticipeert Australië niet alleen op de verwachte terugval in de grondstoffensector. De sterke positie van de Australische munt bezorgt tal van economische, exportgerichte sectoren en de toeristische sector heel wat hoofdbrekens.

'Met de renteknip hopen we de groei te kunnen aanwakkeren in andere economische sectoren dan die van de grondstoffen', zei centraal bankier Stevens nog. 

Na de aankondiging van de renteverlaging verzwakte de Australische dollar wat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud