Avantium op ramkoers met partner BASF

Avantium is sinds de beursgang in maart 2017 ruim gehalveeerd ©RV DOC

Er zijn grote twijfels over de toekomst van de Antwerpse bioplasticfabriek, nu de Duitse chemiereus uit de joint venture weg wil.

Het Nederlandse biochemiebedrijf Avantium  kreeg onlangs een brief in de bus. Daarin laat BASF weten dat als de criteria voor de bouw van de geplande gezamenlijke Antwerpse bioplasticfabriek Synvina tegen 5 december niet ingelost zijn, de Duitse chemiereus het recht heeft uit het project te stappen. 

PEF VS. PET

Avantium en BASF richtten in 2016 de joint venture Synvina op, die zogenaamde furaandicarbonzuur (FDCA) moet maken, de basisstof van polyethyleenfuranoaat (PEF). Dat plastic is een 100 procent plantaardige tegenhanger van het bekende PET, waarmee onder andere drankflessen worden gemaakt.

Synvina wilde die bijzondere stof maken in de haven van Antwerpen. Het bedrijf wil daarvoor een fabriek bouwen met een capaciteit van 50.000 ton per jaar, goed voor 4 miljard drankflessen. Het project zou 50 jobs creëren.

Avantium zegt het oneens te zijn met die inschatting. Avantium kondigde in januari aan dat de fabriek tegen 2 tot 3 jaar uitstel aankijkt. En aangezien het pilootproject 2 tot 3 jaar langer duurt, is het voor het bedrijf logisch dat ook het finale oordeel uitgesteld wordt. 

De twee zoeken nog een minnelijke schikking, maar de kans bestaat dat Avantium de enige eigenaar wordt van het project. En dat op een ogenblik dat als gevolg van de oplopende kosten de verliezen toenemen

CEO Tom Van Aken zegt vastbesloten door te zetten met de bioplasticfabriek. Door de vertraging van het project is de eerste winst voor Avantium slechts een (heel) ver vooruitzicht, ergens in het volgende decennium. 

Het gevolg is dat het aandeel sinds de beursgang in maart 2017 zware averij heeft opgelopen. Het aandeel zakt maandag tot 13 procent naar 4,10 euro, ruim 60 procent onder de 11 euro waartegen Avantium naar de beurs trok. 

KBC Securities verlaagt het advies tot verkopen. 'Als BASF uit de joint venture stapt, heeft Avantium niet de financiĆ«le middelen om zelf de fabriek te bouwen. Volgens ons heeft het bedrijf ook niet de expertise in huis', stelt analist Wim Hoste. 'Het nieuws van vandaag maakt het project dus heel twijfelachtig.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud