AvH koopt tegen bodemprijzen Sipef bij

Een palmolieplantage in Indonesië. ©AFP

De investeringsmaatschappij kocht bij nadat het aandeel Sipef door de lage palmolieprijs naar het laagste peil in een decennium was gezakt.

Ackermans & van Haaren (AvH)   kocht vorige week tegen bodemprijzen stukken Sipef   bij. Dat leert een transparantiemelding van de plantagegroep. 

Op 14 augustus, de dag van publicatie van erg teleurstellende halfjaarcijfers, kocht AvH bijna 200.000 stuks bij op de beurs; De investeringsmaatschappij heeft nu 3,42 miljoen stukken Sipef en drijft zo haar belang op van 30,6 naar 32,3 procent. AvH had tijdens de kapitaalverhoging van Sipef in 2017 zijn belang al tot boven 30 procent opgedreven en zo de controle gebetonneerd.

Sipef blijkt ook 143.300 eigen aandelen te bezitten en controleert zo 1,35 procent van zichzelf. Volgens topman François Van Hoydonck gaat het niet om een nieuwe aankoop van aandelen, maar waren de stukken al lang geleden ingekocht. De participatie wordt in de transparantiemelding meegedeeld omdat Ackermans & van Haaren nu de feitelijke controle uitoefent over de plantagegroep, verduidelijkt hij.

Samen met de holding Cabra van de familie Bracht zit nu bijna de helft - 46 procent - van de Sipef-aandelen in vaste handen.

Vulkaan

Sipef beleeft een beroerd 2019. De eerste jaarhelft sloot met verlies af door de impact van de lage palmolieprijs en tegenzittende weersomstandigheden. De tweede jaarhelft kondigt zich nauwelijks beter aan, door de impact van de uitbarstingen van de vulkaan Ulawun op de palmolieplantages in Papoea Nieuw-Guinea. 

Door de zwaar tegenvallende resultaten - de slechtste in 20 jaar, volgens Van Hoydonck - is de beurskoers tot het laagste peil sinds 2010 gezakt. En daar maakte AvH als typische langetermijnbelegger vorige week dankbaar gebruik van. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud