Bange Belg parkeert 230 miljard op spaarboekje

Belgen vluchten steeds meer in spaarboekjes (foto: Sofie Van Hoof)

De inlagen op spaarboekjes zijn voor het eerst boven 230 miljard euro gestegen. Dat is opmerkelijk, want de rente op spaarboekjes is lager dan ooit.

De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes stegen volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank in september met 920 miljoen tot 230,2 miljard. De aangroei sinds eind vorig jaar bedraagt 11,5 miljard.

Ter vergelijking: daarmee zouden Belgische spaarders in theorie de volledige Bel20 kunnen opkopen. De totale beurswaarde van de Bel20, inclusief multinationals als AB-InBev en GDF Suez, beloopt immers 'maar' 218 miljard euro.

Nochtans is de opbrengst van spaarboekjes erg laag. Prijsbrekers bieden een totale rente (basisrente en aangroepremie) van maximaal 2,65 procent aan wie zijn geld minstens één jaar laat staan. Dat is minder dan de inflatie, die 2,79 procent bedraagt.

De meeste spaarboekjes brengen veel minder op. BNP Paribas Fortis, de marktleider, biedt amper 0,9 procent rente. Ook bij Belfius is de rente lager dan 1 procent.

Er zijn een paar redenen waarom het spaarboekje toch erg populair blijft. In de eerste plaats hebben beleggers meer dan vroeger een voorkeur voor veilige beleggingen. Tegoeden op spaarboekjes zijn tot 100.000 euro gewaarborgd.

Bovendien werd het fiscaal statuut van spaarboekjes dit jaar relatief aantrekkelijker. Spaarboekjes ontsnapten aan de verhoging van de roerende voorheffing en ze zijn vrijgesteld van de verplichte aangifte op de belastingbrief.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud