Bank of England knipt rente wegens coronavirus

Mark Carney, voorzitter Bank of England. ©AFP

De Britse centrale bank heeft woensdagochtend onverwacht de basisrente verlaagd met 50 basispunten. Een dergelijke noodingreep is van de financiële crisis geleden.

De Britse basisrente zakt van 0,75 procent naar 0,25 procent. De Bank of England verwijst expliciet naar de 'economische schok' wegens het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk zijn 383 mensen besmet met het virus. Zes mensen zijn eraan overleden. 

Het is de eerste keer sinds de financiële crisis dat de Britse centrale bank zo'n noodingreep - tussen de geplande rentevergaderingen door - toepast. De Britse centrale bank neemt ook initiatieven om de financiering aan kleine bedrijven op te vijzelen. 

De lagere rente zal het vertrouwen onder ondernemers en consumenten stutten op een moeilijk moment.
Bank of England

Het Britse pond zakt in een reactie met bijna 1 procent, tot 1,13 euro. Twee weken geleden stond het pond nog op 1,20 euro. 

De beslissing van gouverneur Mark Carney verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank die zich donderdag buigt over de rente. Op 3 maart was er al een verrassende renteverlaging van de Federal Reserve met 50 basispunten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud