Bank of England laat rente ongewijzigd

Een dubbeldekker rijdt langs het gebouw van de Bank of England in Londen (Foto Bloomberg)

De Bank of England (BoE), de Britse centrale bank, handhaaft haar belangrijkste rentetarief op 0,5 procent. Het rente-status quo was verwacht, mede wegens de zware overheidsbesparingen die op komst zijn.

Premier David Cameron is de grootste begrotingsinspanningen aan het voorbereiden sinds de vroege jaren '80. Op 22 juni stelt hij zijn noodbegroting voor.

'In het beste geval zou je kunnen zeggen dat de economie stabiliseert op een laag peil', zei econoom Neil Mackinnon van VTB Capital aan het persagentschap Bloomberg. 'Een strikter begrotingsbeleid betekent dat de rentetarieven langere tijd laag moeten blijven, zoniet beland je in het nachtmerriescenario waarbij een strak monetair beleid en een strak overheidsbeleid de economie weer in een diepe recessie duwen.'

De Bank of England negeert met haar rente-status quo de oplopende inflatie. In april bedroeg de inflatie in het VK 3,4 procent, een eind boven de langetermijndoelstelling van 2 procent.

Het Monetary Policy Committee onder leiding van gouverneur Mervyn King besloot ook het plafond voor het opkopen en aanhouden van obligaties ongewijzigd te houden op 200 miljard pond. In maart 2009 startte de BoE met de zogenaamde 'kwantitatieve versoepeling', rechtstreeks geld in de economie pompen door obligaties op te kopen. Toen lag het bedrag op 75 miljard pond. Het programma steeg vervolgens naar 125 miljard op 7 mei en tot 175 miljard op 6 augustus. Sinds november ligt het plafond op 200 miljard, een limiet die intussen bereikt is.

Met de inkopen van obligaties hoopten de Britse centrale bankiers vooral de langetermijnrente omlaag te krijgen. Dat moet de financiële markten ondersteunen en het bedrijven makkelijker maken tegen gunstige voorwaarden kapitaal op te halen via de aandelen- of obligatiemarkten, nu banken nauwelijks krediet verschafffen.

Het belangrijkste rentetarief in het VK staat nu meer dan een jaar op het laagste niveau sinds de oprichting van de instelling in 1694. Tussen september 2008 en maart 2009 verlaagde de Bank of England het belangrijkste rentetarief van 5 procent naar het huidige tarief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud