Banken stuwen ook Wall Street

(foto afp)

Beleggers liepen donderdag storm voor financiële aandelen. Ze hoopten dat het Griekse drama alsnog een happy end zou krijgen. Ook de sterke cijfers van Bank of America verzoenden beleggers met de financials. In Brussel won Dexia 10 procent, KBC 8 procent en Ageas 6 procent.

De winsten op de Europese beurzen liepen op tot bijna 2 procent in Parijs, waar de financiële aandelen een zwaar gewicht hebben. 'Er is grote hoop op de bekendmaking van een akkoord met de banken nabeurs', zeiden handelaar in een Brusselse marktenzaal. 'De haircut zou volgens de geruchten in lijn liggen met de verwachtingen.' Dat doet de vrees voor een wanordelijk faillissement van Griekenland wegebben.

De geruchtenmolen joeg de financials fors hoger. De Europese bankaandelen stegen gemiddeld liefst 6,2 procent. Société Générale, Unicredit en Commerzbank winnen meer dan 10 procent. Nieuws van over de plas gaf de banken extra wind in de zeilen. Bank of America, de op een na grootste kredietverlener van de VS, kon het vierde kwartaal met winst afsluiten. In dezelfde periode vorig jaar was de grootbank nog goed voor verlies.

Brussel surfte mee op de golf van euforie. De Bel20 steeg 1,9 procent tot 2.196,63 punten. Vooral Dexia was in grootste doen, met een klim van 10,6 procent. KBC (+8,2 procent) en Ageas (+6,4 procent) sprongen ook flink hoger.

De EuroStoxx50 won 1,9 procent. De graadmeter stond een met winst op de tabellen, met dank aan succesvolle veilingen in Spanje en Frankrijk. Het duo heeft voor de eerste keer sinds de kredietknip door S&P vrijdagavond langlopende schulden gesleten op de markten.

Ook op Wall Street was er voor de derde dag op rij winst, met dank aan de banken. Bank of America en Morgan Stanley presteerden het voorbije kwartaal beter dan verwacht, en werden daarvoor beloond door beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud