Advertentie
Advertentie

'Bankenlobby kortwiekt tobintaks'

Het financiële district van Frankfurt. (foto: AFP) ©AFP

Het voorstel van de Europese Commissie voor een heffing op financiële transacties -de zogenaamde tobintaks - zal drastisch worden teruggeschroefd. Van de 35 miljard euro waar Europa op aast, zou er amper een tiende overschieten, stelt het persagentschap Reuters.

Elf Europese lidstaten steunen het voorstel voor de tobintaks. Naast België scharen onder meer ook Duitsland en Frankrijk zich erachter. De financiële instellingen halen echter alles uit de kast om de financiële transactietaks tegen te houden. Zo stelde Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische financiële sector, al dat de heffing de vier grootbanken in ons land 8,4 miljard euro zal kosten.

Persagentschap Reuters stelt dat het intensieve lobbywerk van de banken en verzekeraars vruchten afwerpt. De betrokken landen zouden het voorstel veel minder ambitieus maken. Zo zou de oorspronkelijk beoogde heffing van 0,1 procent op de handel in aandelen en obligaties teruggebracht worden tot 0,01 procent. De opbrengst van de taks zou op die manier terugvallen tot 3,5 miljard euro, of zelfs minder. Ook zou de invoering van de heffing, nu gepland voor 2014, uitgesteld worden.

Toch zou de formele beslissing om de taks terug te schroeven nog enkele maanden op zich laten wachten. Zo zou de regering van de Duitse bondskanselier Merkel pas na de verkiezingen van september - gesteld dat Merkel kan aanblijven - het ambitieuze voorstel willen loslaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud