Bankenwet verspert Dutordoir weg naar QfG

Sophie Dutordoir, ex-CEO van Electrabel ©Photo News

Quest for Growth mag toch niet Sophie Dutordoir verwelkomen in zijn raad van bestuur. De nieuwe bankenwet verspert de ex-CEO van Electrabel de weg. 'Dit is aberrant', zegt QfG-topman Jos Peeters.

Quest for Growth had het eind april nog trots aangekondigd: de investeringsmaatschappij haalt Sophie Dutordoir, ex-CEO van Electrabel, binnen als onafhankelijk bestuurder.

Vier maanden later blijkt die transfer niet door te kunnen gaan. Boosdoener is de nieuwe bankenwet.  Die legt een strenge cumulbeperking op voor bestuurders voor banken. Wie bij een bank bestuurder is, mag ten hoogste drie andere bestuurszitjes hebben, al kan de Nationale Bank voor één mandaat een uitzondering toestaan. De achterliggende boodschap is duidelijk: bankbestuurders moeten voldoende tijd kunnen stoppen om het reilen en zeilen van 'hun' bank in de gaten houden en zo mee nieuwe ongelukken te vermijden.

Naast haar bestuurszitje bij BNP Paribas Fortis heeft Dutordoir ook nog bestuurszitjes bij Bpost en Valeo én bij haar eigen delicatessenzaak die ze onlangs in Overijse opstartte. 

'Dutordoir moest dus kiezen tussen haar eigen zaak en Quest for Growth', zegt QfG-beheerder Jos Peeters. 'Mevrouw Dutordoir heeft de Nationale Bank een uitzondering gevraagd, maar niet gekregen.'

Peeters doet weinig moeite om zijn frustratie te verbergen. 'Dit is aberrant. De nieuwe bankenwet betekent de facto dat er voor kleinere bedrijven minder mogelijkheid is om beroep te doen op de kennis en ervaring van bestuurders. Niet alleen is de vijver van potentiële bestuurders niet groot, bovendien zijn de vergoedingen die wij bestuurders kunnen aanbieden van een heel andere orde van bijvoorbeeld Bpost'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud