Bankkredieten dalen meer dan ooit

©ANP XTRA

De bankkredieten aan gezinnen en bedrijven van de eurozone zijn in augustus met 2 procent jaar op jaar verminderd. De recorddaling geeft aan dat het prille economische herstel kwetsbaar blijft.

Het is al de 16de maand op rij dat de kredietverlening aan de privésector daalt. In juli bedroeg de terugval 1,9 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB).

De vermindering van de kredietverstrekking is uitsluitend te wijten aan de daling van de bedrijfskredieten. De leningen aan niet-financiële ondernemingen zakten met 3,8 procent, terwijl de kredieten aan gezinnen met 0,1 procent stegen.

De ECB gelooft dat de dalende kredietverlening vooral de dalende vraag naar leningen weerspiegelt. 'De eerste reden waarom kleine en middelgrote ondernemingen niet ontlenen is een gebrek aan klanten', zei ECB-voorzitter Mario Draghi maandag in het Europees Parlement. 'De tweede reden is dat het aanbod van kredieten tekortschiet.' Sommige bedrijven klagen dat de banken veel strenger zijn dan vroeger.

De kredietverstrekking daalt vooral in de zuidelijke probleemlanden van de eurozone, zoals Spanje en Italië. In België blijft de kredietverlening aan ondernemigen stijgen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De lichte stijging van de kredietverlening aan gezinnen is hoopgevend. 'De groei van de bankkredieten aan huishoudens loopt doorgaans zes maanden voor op de conjunctuur', signaleert ING-econoom Martin van Vliet. 'Dat suggereert dat een opleving van de totale kredietverlening aan de privésector misschien niet lang op zich zal laten wachten.'

Onderzoek van de ECB toont aan dat de evolutie van bedrijfskredieten achterloopt op de conjunctuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud