Bankroet Wirecard vliegt nog deze maand uit DAX

Duitsland wil de tot nationale schande verworden nationale trost zo snel mogelijk uit de DAX-sterindex ©AFP

Deutsche Börse past inderhaast haar reglement aan om de van zijn voetstuk gevallen fintechspecialist zo snel mogelijk uit de sterindex DAX te kegelen.

Het contrast kan niet groter: Deutsche Börse past inderhaast haar regels aan om het bankroete Wirecard eerstdaags uit DAX, de korf met 30 Duitse steraandelen, te krijgen. Twee jaar geleden glom de Duitse beurswereld nog van trots toen de fintechspecialist de 'oude' Commerzbank uit diezelfde DAX knikkerde.

Voortaan is de regel dat bankroete bedrijven binnen twee dagen uit de DAX verdwijnen, in plaats van - zoals nu het geval is - te moeten wachten tot de volgende geplande driemaandelijkse herziening. Concreet zal Wirecard op 24 augustus plaats moeten maken, in plaats van in september. Koploper om het vrijgekomen zitje in te nemen is de maaltijdkoerier Delivery Hero .

Deutsche Börse hield de voorbije weken een snelle consultatieronde over het dossier. De respons van 111 beleggers - 23 grote, 88 kleine - valt in één woord samen te vatten: raus.

Duitsland zit erg verveeld met het fraudeschandaal rond Wirecard, zeker nadat de financiële wereld - toezichthouder op kop - jaren Oost-Indisch doof bleef voor kritische geluiden. Hoe meer de 'Angelsaksische' zakenkrant Financial Times de oogappel aanviel, hoe meer 'Frankfurt' carré vormde rond de fintechgroep.

Logisch dus dat Duitsland die schandvlek niet dagelijks meer in het DAX-overzicht wil zien. De krantenkoppen zal Wirecard langer blijven beheersen: de Beierse politie vaardigde woensdagavond een wereldwijd opsporingsbericht uit voor Jan Marsalek. De openbaar aanklager van München vaardigde op 22 juni een arrestatiebevel uit tegen de vroegere operationeel directeur van Wirecard, maar Marsalek is nog altijd voortvluchtig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud