Basisrente ECB lager dan ooit

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©REUTERS

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag onverwacht haar basisrente verlaagd van 0,5 tot 0,25 procent, een historisch dieptepunt. Een verdere verlaging is mogelijk, zei voorzitter Mario Draghi.

'De inflatievooruitzichten zijn substantieel veranderd', zei Draghi op een persconferentie. 'We verwachten nu een lange periode van lage inflatie. Daarom namen we drie beslissingen.'

In de eerste plaats verlaagde de ECB haar basisrente van 0,5 tot 0,25 procent. Voorts maakte ze duidelijk dat een extra renteverlaging niet uitgesloten is. 'De raad van bestuur verwacht dat de belangrijkste rentetarieven van de ECB nog een lange periode op de huidige of lagere niveaus blijven.' Ten slotte kondigde Draghi aan dat de banken minstens tot midden 2015 onbeperkt geld kunnen lenen bij de ECB. Tot nu liep die belofte maar tot midden 2014.

De inflatie in de eurozone zakte in oktober tot 0,7 procent, het laagste peil in vier jaar, bleek vorige week. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Draghi beklemtoonde dat de ECB geen deflatie verwacht. 'Als je deflatie definieert als een prijsdaling van veel soorten goederen in veel landen, dat verwachten we niet.'

De ECB-voorzitter merkte op dat de sterke euro niet de reden is waarom de rente werd verlaagd. 'De euro werd niet vermeld tijdens de discussie. De koers van de euro is geen beleidsdoelstelling. Ze is belangrijk voor prijsstabiliteit en groei, maar speelde geen rol.'

De renteverlaging is een verrassing. Veel economen hadden voorspeld dat de ECB pas in december haar monetair beleid zou versoepelen, omdat ze dan nieuwe inflatie- en groeivooruitzichten publiceert.

De depositorente van de ECB wordt niet verlaagd en blijft op 0 procent. Frankfurt staat terughoudend tegenover een negatieve depositorente, omdat die negatieve gevolgen zou hebben voor de banken. De depositorente is de rente die de banken krijgen wanneer ze op het einde van de werkdag cashoverschotten deponeren bij de ECB.

Draghi stipte aan: 'De ECB beschikt nog steeds over artillerie.' Hij vermeldde een verlaging van de depositorente en een derde langlopende lening aan de banken (LTRO) als mogelijke opties. Economen verwachten dat de ECB begin volgend jaar een nieuwe LTRO aankondigt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud