Advertentie
opmerkelijk

'Bazooka van Draghi' zet turbo op winst ECB

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank ©AFP

De massale geldcreatie van de voorbije twee jaar levert de Europese Centrale Bank een aardige stuiver op.

De Europese Centrale Bank heeft er een prima 2016 opzitten. De nettowinst dikte aan tot 1,19 miljard euro, een tiende meer dan de 1,08 miljard euro over het boekjaar 2015.

Die winst vloeit in essentie voort uit twee factoren. Ten eerste is er de 'sleischat': de winst die een centrale bank boekt op het vers gedrukt geld, waarvan de productiekosten zo goed als nul bedragen. Ten tweede zijn er de inkomsten op de 'portefeuille' deviezenreserves en schuldpapier op de balans.

Advertentie

Beide inkomstenbronnen kregen een serieuze boost sinds maart 2015. Toen haalde voorzitter Mario Draghi zijn 'bazooka' boven door maandelijks tientallen miljarden euro's in de financiële markten te pompen, via bulkaankopen van staats- en bedrijfsobligaties. 

De hoop is dat banken en beleggers die cash vervolgens productiever aan het werk zetten via bedrijfs- en gezinskredieten, om de groei en de inflatie een welgekomen boost te geven.

Balans van de ECB

De teller van die inkopen staat intussen op 1.617 miljard euro - grofweg de economie van België, Nederland en Oostenrijk - waardoor de balans van de ECB tot een record van 3.770 miljard euro is gezwollen.

©Tijd Multimedia

Draghi hoopt zo op termijn de inflatie naar de doelstelling van 'minder dan, maar dicht bij 2 procent' te jagen. Een leven dat niet langer duurder wordt, lijkt goed nieuws, maar is het niet per se.

De theorie luidt dat consumenten een beetje inflatie nodig hebben om het geld te laten rollen, al plaatsen veel economen praktische vraagtekens bij die theorie. Belangrijker is dat de grote schuldenberg waar vooral Europese overheden mee kampen, zonder een scheut inflatie om de berg geruis- en pijnloos af te toppen, zo goed als ondraaglijk wordt

Advertentie

Goed nieuws voor de Schatkist? 

De ECB heeft op 31 januari al 966 miljoen onder de nationale centrale banken verdeeld en stort op 17 februari het restant van 227 miljoen. 

Goed nieuws voor onze Nationale Bank en dus potentieel ook de begroting. De nettowinst van de Nationale Bank en het bedrag dat naar de schatkist vloeit, wordt pas in maart met de publicatie van de jaarresultaten bekendgemaakt.

Pro memorie: vorig jaar stortte de NBB minder in de schatkist, omdat ze besloten heeft voortaan 50 procent in plaats van 25 procent van de winst in te houden in plaats van uit te keren. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.