BBVA: 'Erger dan Lehman'

(foto: Bloomberg)

Spanje betaalt het rondje Europese blufpoker rond Griekenland cash. De Spaanse rente spurt hoger, de Spaanse beurs gaat even hard de andere richting uit. 'Dit is erger dan Lehman', waarschuwt de Spaanse grootbank BBVA.

'De link tussen Europese overheden en het Europese financieel systeem versterken nog spanningen op de Europese financiële markten. De financiële spanningen zijn - op veel vlakker - nu groter dan vlak na de ondergang van Lehman Brothers in oktober 2008'.

Deze niet mis te verstane boodschap geeft de Spaanse grootbank BBVA mee op pagina 12 in van het kwartaalverslag die ze bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC indiende. Zo'n verslag moeten alle buitenlandse emittenten op Wall Street elke drie maanden indienen, met onder meer een lijstje van de voornaamste risicofactoren.

'Tel daarbij nog het besparingsbeleid in de landen uit de Europese periferie en je kan niet anders dan de Europese groeivooruitzichten neerwaarts herzien’, zegt topman Francisco González in het document. Sindsdien verslechterde de toestand in Europa en in Spanje alleen maar.

Worst case

Beleggers lijken stilaan in te zetten op een 'worstcasescenario' met een bijna per definitie chaotische Griekse exit uit de eurozone. Europese beleidslui als Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank en bestuurder bij de Europese Centrale Bank, spreken openlijk over een zo'n exit.

Pijnpunt is en blijft Athene. De Grieken willen én in de euro blijven én de hen door Europa opgelegde besparingen versoepelen. 'Het is het één of het ander: in de euro blijven en saneren of eruit en jullie goesting doen', luidt in een notendop de reactie vanuit Brussel en Berlijn.

De pogingen van de Griekse president Karolos Papoulias om een regering van nationale eenheid te vormen die achter de strenge besparingen en hervormingen staat, lijken op niets te gaan uitdraaien. Dat betekent dat Griekenland allicht afstevent op nieuwe verkiezingen in juni. Die zullen dan neerkomen op een referendum over de euro.

Tegenover de Griekse politieke patstelling staat de zware verkiezingsnederlaag die de Duitse kanselier Merkel zondag moest slikken. Het is maar de vraag of een zwaar verzwakte Duitse kanselier nog veel compromisbereidheid zal tonen en überhaupt nog in staat is broodnodig leiderschap bij de Europese crisisrespons te tonen.

Dijken

Mocht Griekenland uit de eurozone stappen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het land zelf zal dan fors verarmen, maar een exit zou ook de overblijvende eurolanden veel geld kosten en een schokgolf door de financiële sector zenden.

Beleggers testen nu al de 'dijken' bij de andere Europese crisislanden. Vooral Spanje ligt zwaar in de vuurlinie. Madrid kondigde vrijdag wel aan de kapitaalbuffers van zijn banken aan te sterken, maar dat lijkt niet meer dan een Maginotlinie.

De Spaanse beurs tuimelt nog eens bijna 3 procent en noteert dicht bij het laagste peil sinds 2003. De Spaanse tienjaarsrente klimt 28 basispunten naar 6,24 procent, terwijl de Duitse tienjaarsrente met 1,44 procent een nieuw diepterecord neerzet. Het Spaans-Duits renteverschil - zeg maar de angstbarometer van de eurozone - piekt op 480 basispunten. Dat is nipt meer dan de vorige piek, 469 basispunten op 22 november.

Beleggers eisen dus liefst 4,8 procentpunten meer rendement om hun geld voor tien jaar aan Madrid in plaats van aan Berlijn toe te vertrouwen. Dat is niet houdbaar. Als Spanje gedurende een langere periode meer dan 6 procent nominale rente moet ophoesten terwijl het land dit en volgend jaar in het beste geval een nominale nulgroei boekt, moet Madrid binnen de kortste keren in Brussel aankloppen voor noodsteun.

De onzekere toekomst van Griekenland in de eurozone duwt de euro maandagmorgen tot onder de grens 1,29 dollar. Rond de middag zakt de euro met 0,4 procent tot 1,2869 dollar. Dat is het laagste peil sinds midden januari.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud