'Begroting blijft rem op de economie'

(Foto: Bloomberg)

Welke maatregelen de federale overheid ook neemt, de begroting weegt ook volgend jaar op de economie. Dat waarschuwde de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke.

Voor de prestigieuze Economic Club of New York liet de Fed-voorzitter zijn licht schijnen over het economische herstel in de VS. In zijn toespraak waarschuwde Bernanke de aanwezigen dat het begrotingsbeleid - welk scenario er ook op de proppen komt om de'begrotingsafgrond' af te wenden - weinig verschil zal maken.

Wat de overheid ook met het begrotingstekort doet, de problemen wegen ook volgend jaar op de economische groei, klonk het.

Die waarschuwing brengt meteen ook een rechtvaardiging voor zijn beleid met zich mee. Als de budgettaire situatie van de VS weegt op de groei, dan is het aan de Fed om zuurstof te geven aan de economie. Dat is wat Bernanke nu ook al een hele poos doet. Met een nulrente en erg soepel monetaire beleid probeert de Fed-voorzitter het herstel van Amerikaanse economie te stutten.

Toch waarschuwde Bernanke ook voor de gevaren van zijn eigen beleid. Hoewel het monetair beleid het economisch herstel kan bevorderen, is het geen geneesmiddel voor alle ziektes die onze economie plagen', besloot hij zijn betoog. Met andere woorden: politiek Washington moet niet denken dat de Fed-wonderdokter al het werk voor hen kan doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud