Bekaert hamstert cash als crisisbuffer

De autocrisis heeft de vraag naar staaldraad om autobanden te versterken sterk doen dalen. ©REUTERS

De staaldraadgroep neemt kredietlijnen vol op en stelt het dividend en de terugbetaling van een Europese lening tot de herfst uit.

Met China en een autosector in zelden geziene crisis als belangrijke afnemers van zijn producten is het logisch dat Bekaert  in het eerste kwartaal midscheeps getroffen is door de Covid-19 crisis. De kwartaalomzet tuimelde 11 procent naar 977 miljoen euro, nog iets sterker dan de krimp met 9 procent die het beurshuis KBC Securities verwachtte. 

De grootste impact was er voor de grootste omzetdraaier, Rubberversterking. Die levert staaldraad om autobanden te versterken. Daar kwam de krimp uit op 17 procent. 'Binnenlandse Chinese markten herstelden in maart, terwijl de exportgerichte Chinese bandenfabrikanten sindsdien te kampen kregen met een lage vraag in de rest van de wereld', vat de staaltechnologiegroep de toestand samen.

De omvang van de impact van de pandemie is duidelijk geworden, de duur is hoogst onzeker. We hebben daarom geen zicht op de volledige jaarimpact.
Bekaert

Bekaert wijst erop dat de autoproductie met een kwart is gedaald, terwijl er door de lockdown en thuiswerk ook veel minder wegverkeer is. Het resultaat zijn grootschalige fabriekssluitingen in de bandensector. 

Een outlook voor 2020 geeft Bekaert niet. Maar dit kwartaal zal beroerd zijn. 'We verwachten dat de omzet in het tweede kwartaal aanzienlijk zal zakken in verschillende sectoren die relevant zijn voor ons', luidt het. 'De omvang van de impact van de pandemie is duidelijk geworden, de duur ervan is hoogst onzeker. We hebben daarom geen zicht op de volledige jaarimpact.'

Na de kwartaalupdate zijn analisten nog een stuk somberder geworden over 2020. Degroof Petercam verwacht nu dat de bedrijfswinst in 2020 met een kwart zal dalen, tot 183 miljoen euro. 'De winstmarge zien we dalen naar 4,4 procent, ver van de doelstelling van 7 procent op middellange termijn', stipt analist Bart Jooris aan. Pro memorie: dat zou nog lager zijn dan de 4,9 procent marge over het barre jaar 2018

De staaltechnologiegroep zegt gewapend te zijn voor zware de crisis. De schulden zijn stabiel tegenover eind 2019 en belopen goed 2 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) en Bekaert heeft een cashbuffer van 750 miljoen aangelegd, door een kredietlijn volledig op te nemen.

Cash is king

Bekaert hamstert zelf ook cash. Het (sowieso al gehalveerde) dividend wordt niet in mei maar pas in november uitgekeerd, wat 21 miljoen euro cash in huis houdt. De groep plant ook de terugbetaling van een lening van de Europese Investeringsbank van 75 miljoen euro pas eind 2020. 

96 miljoen
Cashbuffer
Bekaert houdt bijna 100 miljoen euro cash voorlopig in huis door zowel het dividend als de aflossing van een EIB-lening tot eind 2020 uit te stellen.

Als we stevig in de doos eufemismes mogen grabbelen, kunnen we 2020 voor de groep als 'bewogen' omschrijven. Begin maart waren er relatief geruststellende jaarcijfers over 2019. Goed een week later kondigde CEO Matthew Taylor verrassend zijn exit aan. Hij verliet Bekaert gisteren en wordt ad interim opgevolgd door de Oostenrijker Oswald Schmid. Nieuws over de opvolging is er nog niet. 

De multinational zit dus zonder fulltimekapitein, net nu de Covid-19-storm over de wereld raast. Een storm die Bekaert eind maart noopte alle prognoses voor 2020 te schrappen, begin april na enige aarzeling gevolgd door de boodschap dat het dividend wordt gehalveerd. Een dividend dat nu dus ook uitgesteld wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud