Bekaert sluit bijna 7 procent hoger

foto AFP

De Europese aandelenmarkten zetten vrijdag hun opmars verder, Brussel presteerde sterk met opvallende prestaties van onder meer Bekaert, Euronav en Thrombogenics. Maar op de obligatiemarkten stormde het in de 'veilige havens' van weleer: beleggers dumpten Treasuries en Bunds. Wall Street noteerde in de loop van de Europese handelsdag behoedzaam na een tegenvallend consumentenvertrouwen.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie vanop de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken, we werken het allemaal voortdurend bij. Vandaag waren uw livebloggers Koen Dedobbeleer, Kurt Vansteeland en  Roland Legrand.

De liveblog loopt van 8.30 tot 18.00 uur, met 's middag een marktenchat. Aarzel niet te reageren en suggesties te doen.

 

18.16 uur: Einde liveblog, maar waarom is Bekaert vandaag gestegen met 6,8 procent? Heeft het te maken met president Obama die te kennen geeft dat alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie niet mogen worden afgeschreven? Dat lijkt toch wat vergezocht, maar nerveuze beleggers reageren soms, wel, nerveus. Zie ook het Bekaert-commentaar in het Brussel-overzicht van Koen Dedobbeleer.

Bedankt voor het lezen en de reacties!

17.31: Jan De Schamphelaere schreef net een overzicht van de sessie op Wall Street. En legt een link tussen Warren Buffett en Deceuninck...

Een ander thema dat hij aansnijdt: de tegenvallende indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen (lees ook de bespreking van die index, 15.07 uur). Gaat de stijgende brandstofprijs op de psyche van Joe Sixpack wegen? Herinner u de sessie van gisteren, toen er sprake van was de de VS en het VK de strategische oliereserves zouden aanspreken om de prijzen naar beneden te dwingen. Het Witte Huis noemde het bericht al snel "niet accuraat", het ligt dan ook politiek erg gevoelig...

17.18 uur: Peter De Keyzer, hoofdeconoom BNP Paribas Fortis, vergelijkt op zijn blog België met een andere kleine open economie met hoog overheidsbeslag: Zweden. Dat land kende jaren geleden ook zijn bankencrisis, en vanuit die diepe crisis ontstond een breed draagvlak voor hervormingen. Zowel inzake werkgelegenheid als overheidsschuld scoort dat land nu veel beter dan wij. De Keyzer bespreekt de Zweedse les.

16.57 uur: Het groot moet de vuurkracht zijn van de reddingsfondsen voor de eurozone? Het gaaat over de tijdelijke European Financial Stability Facility (EFSF) en het permanente European Stability Mechanism (ESM), die nu samen voor maximaal 500 miljard euro kunnen tussenkomen. Dat is te weinig om weerwerk te bieden wanneer er een nieuwe uitslaande brand is waarbij grote landen zoals Italië of Spanje betrokken zouden zijn, maar Duitsland en andere rijke landen willen bepaald geen gigantische blanco cheques geven. Het compromis, volgens gesprekken die Reuters had, zou nu dicht bij 700 miljard euro liggen, ook al spreekt Angela Merkel stoere taal. De minister van financiën en de centrale bankier van de eurozone vergaderen in Kopenhagen op 30 en 31 maart.

Ook Bloomberg wijst op de mogelijkheid van compromissen:

Merkel Leaves Door Open to Combining Euro-Area Bailout Funds bloom.bg/ydm0aV “Combination possibilities”, "will settle" by March 30 mtg— Linda Yueh (@lindayueh) March 16, 2012

16.37 uur: U herinnert zich hoe de Amerikaanse geldmarktfondsen wegsnelden uit de eurozone, tijdens de hoogtepunten van de crisis? They are back! De tien grootste verdubbelden ruim hun posities in de Franse banken (februari), zo blijkt uit gegevens van Bloomberg.

16.13 uur: We hadden het er al over tijdens de middagchat, maar voor de volledigheid vermelden we het hier ook: in de Indiase begroting voor 2012-2013 staat een verhoging van de taks op goudimport. Het zou voor de tweede keer dit jaar zijn. In het vierde kwartaal daalde de Indiase vraag naar goudjuwelen met 44 procent, een gevolg van een zwakkere munt en de prijsschommelingen van het gele metaal. Mamta Badkar op Money Game verwacht dat China de positie van India als de grootste goudmarkt ter wereld overneemt.

De goudprijs reageerde negatief, maar er spelen nog andere factoren mee. Het breder gedragen herstel in de VS vermindert daar de kans op een bijkomende operatie monetaire versoepeling. Een dergelijke "QE3" zou de vrees voor muntontwaarding nog doen toenemen, maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat de Fed de geldsluizen opengooit.

15.29 uur: Morgen, in de weekendkrant kan u een uitgebreid interview lezen met Peter Cauwels, de Belgische onderzoeker die in Facebook de volgende beursbubbel ziet.

Collega Ilse De Witte gooit het over een praktische boeg en heeft het over goedkope brokers, dit naar aanleiding van de verhoging van de beurstaks.

15.07: Even doorgaan op dat Amerikaanse consumentenvertrouwen. De VS tellen twee invloedrijke barometers: onderzoekers van de Universiteit van Michigan nemen als sinds de late jaren 40 de polsslag van de Amerikaanse consument, hun collega's van de Conference Board - een belangenvereniging van het bedrijfsleven - startten in 1967 een rivaliserende index. Kurt Vansteeland vindt de Conference Board de betere index:

Waarom? Drie woorden: jobs, jobs, jobs. De onderzoekers van de Conference Board polsen consumenten naar hun inschatting naar de arbeidsmarkt, hun collega's van de Universiteit van Michigan doen dat niet.

Meer over de strijd der indices op Bear&Bull Blog.

15.01 uur: Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Reuters / University of Michigan index is in maart gezakt van 75,3 naar 74,3. Onder consensus. Het vertrouwen is eigenlijk nog vrij zwak, maar wel afgetekend verbeterd tegenover vorige zomer. (via CalculatedRisk). Wall Street noteert vriij vlak.

14.47 uur: Voer voor Apple-specialisten. De verkoop van de nieuwe iPad is uiteraard van belang voor het Apple-aandeel, maar ook voor tal van toeleveranciers van onderdelen voor het nieuwe hebbeding. Een overzicht vindt u op The Street.

Apple zelf heeft de 600 dollar inmiddels losgelaten en noteert zo'n 580 dollar. Het feit dat Deutsche Bank het aandeel verwijderde van zijn koopaanbevelingen voor de korte termijn, draagt hier toe bij - al haast de bank zich te zeggen dat het louter om winstnemingen gaat.

14.30 uur: Wall Street start licht hoger, de S&P500 en de Dow Jones winnen zo'n 0,2 procent terwijl de Nasdaq nagenoeg onveranderd blijft.

14.20 uur: Zelfs de Duitse rente - tot nog toe de grote 'winnaar' van de eurocrisis - gaat snel hoger. Vandaag plus 8 basispunten naar 2,04 procent, en sinds maandagavond 30 basispunten hoger. Tegelijk kopen beleggers onverminderd Italiaans papier en gaat de Italiaanse rente lager. En dat is goed nieuws voor de 'angstbarometer' van de eurocrisis: de Duits-Italiaanse spread, zeg maar het extra rendement dat beleggers eisen om hun geld voor tien jaar aan Rome in plaats van Berlijn toe te vertrouwen. Die is sinds de piek van begin november exact gehalveerd, van 554 naar 276 basispunten (zie grafiek).

13.52 uur: De Amerikaanse kerninflatie, dus zonder voeding en energie, daalde licht van 2,3 naar 2,2 procent. Maar ING-econoom Rob Carnell denkt dat die daling maar tijdelijk zal blijken. 'Die is een pauze voor een verdere stijging, tot 2,7 à 2,8 procent', klinkt het. En zonder een terugval van de energieprijzen - en daar ziet het als gevolg van het optimisme over de wereldeconomie niet naar uit - zal de globale inflatie boven 3 procent klimmen.

13.40 uur: De Amerikaanse inflatie bleef in februari op 2,9 procent, een stuk boven de sinds kort 'bijna officiele' doelstelling van 2 procent. Obligatiebeleggers twijfelen sowieso al de week of Fed-voorzitter Ben Bernanke zijn belofte de rente tot diep in 2014 op nul te houden, zal kunnen hard maken. Katalysator van de verkoopgolf was de Fed zelf, met een optimistische inschatting van de Amerikaanse economie. Beleggers dumpen sindsdien gretig Amerikaanse obligaties, hun schuiloord van weleer. Dat joeg de Amerikaanse tienjaarsrente deze week 30 basispunten hoger, tot 2,34 procent op dit ogenblik.

13.13 uur: U herinnert zich de heisa over het ontslag-opiniestuk van Greg Smith, de erg bittere Goldman Sachs-man? En de onthulling dat bij die auguste instelling wel eens in termen van "Muppets" wordt gesproken over klanten? Waarop tal van commentatoren zich nu op Twitter in muppetgedaante tonen... maar nu blijkt dat de Muppets écht klanten waren van Goldman!

Of toch Brian Henson, de zoon van wijlen Jim Henson - de man die de Muppets creëerde. Zij namen Goldman onder de arm als adviseur bij het terugkopen van The Jim Henson Company van EM.TV & Merchandising, zo meldt Matthew DeBord.

12.54 uur: William De Vijlder (BNPP IP) op Tijd.tv over de mogelijke donderwolken voor de markten: de olie misschien?

 

12.48 uur: en hier is de tekst van de chatsessie van vandaag. Met onder meer het goud als onderwerp.

12.07 uur: zo dadelijk start de marktenchat, hier op de homepage.

11.31 uur: Euronav profiteert niet enkel van uitspraken van Jens Martin Jensen, collega-tankerrederij Frontline. Petercam verhoogde zijn advies van ‘opbouwen’ tot ‘kopen’. Het koersdoel gaat van 7 tot 8 euro. Jensen verklaarde dat de vraag in de tankermarkt de voorbije weken merkelijk is toegenomen. Met dank aan China, dat weer volop olie invoert. Euronav is de uitblinker in Brussel: +9,9% tot 6,66 euro.  

11.21 uur: Meer over de derivatenportefeuille van de Italiaanse Schatkist op International Financiering Review: het gaat over, volgens de meeste ramingen toch, 30 miljard euro. Italië zou de grootste overheidsgebruiker zijn van afgeleide producten. Dat is op zich niet verkeerd, die producten kunnen worden gebruikt bij het beheer van het renterisco. Verontrustender is dat Italië niets zegt over het eventuele gevaar dat het land in de nabije toekomst nog meer verliezen moet slikken.

11.11 uur: Uit het Brussel-overzicht van Koen Lambrecht: Delhaize wint 1,9 procent. Delhaize kreeg een serieuze klap na de tegenvallende jaarresultaten van 8 maart, waarbij vooral de tegenvallende winstmarges in België en de VS in het oog sprongen. De aanhoudende verbetering van de Amerikaanse economie - en in het bijzonder van de arbeidsmarkt - biedt echter hoop op een sterkere verkoop.

11.05 uur: We hervatten de liveblog met een merkwaardig verhaal op Bloomberg: de Italiaanse Schatkist hoestte 3,4 miljard dollar op tegenover Morgan Stanley om ongelukkige derivatencontracten terug te draaien die werden aangegaan in de jaren 90. Dat is ongeveer de helft van wat de verhoging van de verkoopstaks dit jaar moet opbrengen in Italië.

10.56 uur: Binnen enkele minuten wordt het stil op de redactie.

10.48 uur: Dreigt u in de stroom posts het overzicht te verliezen? Vrees niet, een overzicht in telexstijl door Kurt Vansteeland brengt redding op Bear&Bull.

10.31 uur: Credit Suisse gaat meer "risk on". Het jaareinde-doel voor de S&P500 gaat van 1.400 naar 1.470. De analisten zien toenemende risico's voor obligaties en het gewicht van staats- en bedrijfsobligaties wordt verlaagd tengunste van aandelen. De instelling verwijst naar de overvloedige liquiditeiten in de markt, een breder herstel van de Amerikaanse economie. De risico's: overheidssaneringen in de VS in 2013, de woningenmarkt in China, eurospanningen en de olie als die naar 150 dollar per vat zou gaan.

10.19 uur: Die Spaanse schuld valt eigenlijk nog best mee.

Spanish public debt raised to 68.5% of GDP in 2011. Just 735.000.000.000 euros. regions count for 140.083.000.000 euros of that. Not bad eh— Pablo Rodriguez (@Suanzes) March 16, 2012

10.14 uur: Pierre Huylenbroeck op Twitter, met verwijzing naar Bear&Bull Blog

Sinds lancering in 2000 presteerde Next150 (midcaps) 125% beter dan Euronext100 (large caps) bit.ly/xDwPSw— Pierre Huylenbroeck (@huylenbroeckp) March 16, 2012

10.05 uur: De euro verliest verder terrein tegenover de dollar, de Europese obligatierendementen dalen licht.

#Euro extends drop against dollar, -0.2% at $1.3058 but European bonds higher/yields all -1bp for 10YR Italy 4.8%, Spain 5.2%, Greece 18%— Linda Yueh (@lindayueh) March 16, 2012

10.01 uur: China verbaast vriend en vijand met de snelheid waarmee groeicijfers worden vrijgegeven. Maar zijn die cijfers wel correct? Het nationale bureau voor statistiek doet in elk geval zijn best, maar legt daarbij ook de problemen bloot bij lokale overheden. Volgens Bloomberg dwongen lokale ambtenaren sommige hotels, koolmijnen en aluminiumproducenten tot valse rapporteringen - zo klagen de Chinese statistici zelf.

9.46 uur: Die Ieren toch. Ze blijven doorvechten. De Ierse minister van financiën Noonan:

Noonan: #Ireland economy may take off 'like a rocket', nominal GDP growth may be 4-6% in 2013 (nominal so it includes inflation + real GDP)— Linda Yueh (@lindayueh) March 16, 2012

9.43 uur: Jim Cramer nog eens. Hij stelt vast dat nogal wat mensen Apple shorten nu de niewe iPad in de winkels arriveert. Hij is niet overtuigd van deze handelsstrategie:

Lotta guys shorting $AAPL today into the official I-pad moment. Frankly, i don't like "by rote" trading. Tends not to work.— Jim Cramer (@jimcramer) March 16, 2012

9.36 uur: Uit de eigen krant; over het voorspellen van beursbubbels en Facebook:

De waardering van Facebook, de wildste schattingen lopen op tot 100 miljard dollar, legt wel heel veel vertrouwen in de toekomst van de sociaalnetwerksite. Dat zeggen de Belg Peter Cauwels en de Fransman Didier Sornette, onderzoekers aan het gerenommeerde Institute of Technology in Zürich. 'Zonder nieuw businessmodel is Facebook slechts een derde daarvan waard.' De recente beursintroducties van de couponnetjessite Groupon en Zynga, een onlinespelletjesplatform, zijn in hetzelfde bedje ziek. 'Dit begint stilaan op een beurszeepbel te lijken.'

Wat denkt u? Beurszeepbel of een gouden tijd van nieuwe techmogelijkheden en winstkansen?

9.23 uur: Nog in de Morning Note van KBC Securities: koersdoelverlaging voor Floridienne naar 128 euro. Dit heeft te maken met de teleurstellende resultaten van het Canadese 5N Plus. Analist Guy Sips:

We are reducing our target price for Floridienne to € 128 after its holding 5N Plus fell 20% this week after its disappointing 4Q results. 5N Plus is an integrated supplier of high-purity compound, metals and alloys for semiconductors.

9.18 uur: Jan De Kerpel van KBC Securities verhoogt het koersdoel voor Thrombogenics van 30 euro naar 34 euro. De rating blijft op kopen. De Kerpel:

With 44% of the milestone package being pencilled in the coming 12 months, and industry standard royalties, we believe this deal can be classified a very nice partnering agreement, for an asset that represents -according to the company- 40% of the value of the product.
With a partner like Alcon/Novartis, the product is further derisked for the difficult European market.
Incorporating the near-term payments in our model results in a new TP of € 34/sh (from € 30/sh). We reiterate our BUY rating.

9.13 uur: Een bijdrage van Kurt Vansteeland over Thrombogenics:

Thrombogenics noteert op record, vorige piek (24,79 euro) dateerde van 13 maart.

Beleggers waarderen Thrombo nu op meer dan 800 miljoen euro. Dat is meer dan ‘klassieke’ industriele bedrijven als Tessenderlo (750 miljoen), Barco (675 miljoen) of CFE (650 miljoen).

Thrombo is met 807 miljoen ook een stuk meer waard dan de 673 miljoen die de beursgenoteerde branchegenoten Galapagos (330 miljoen), Ablynx (132 miljoen), Devgen (120 miljoen), Tigenix (59 miljoen) en MdxHealth (32 miljoen) samen waard zijn.

9.08 uur: Ook dat nog. De bekende marktencommentator Jim Cramer stond altijd achter zijn vroegere werkgever, Goldman Sachs. Maar na de ontslagbrief van Greg Smith, niet langer.

9.02 uur: Bel20 gaat 0,1 procent hoger, Thrombo  wint 7 procent."Thrombogenics, hét biotechbedrijf van België", mompelt een collega.

8.49 uur: Volgens de FT Deutschland schuift bondskanselier Angela Merkel haar minister van financiën, Wolfgang Schäuble, naar voor als voorzitter van de eurogroep. Wellicht botst hij op weerstand van Frankrijk. Lees ook het onthullende verhaal op Bear&Bull Blog over Schäuble en cijferporno en Sobere Duitsers vs Angelsaksische drama queens.

8.46 uur: Discussie op de redactie. Is eigenlijk iemand nog onder de indruk van een lidmaatschap van de sterindex van de Belgische beurs, wanneer Brussel eigenlijk toch maar tot de kleine broertjes van het beurzenlandschap behoort? Kurt Vansteeland vindt alvast dat we niet te zeer mogen zwelgen in Belgische nederigheid: zeker de midkap-aandelen zijn een bijzonder interessante collectie, zo vindt hij.

8.41 uur: Overigens, vanavond verlaat Dexia met bijzonder stille trom de Bel20. Omega Pharma was al weg, de vervangers in de Bel20 zijn Elia en D'Ieteren. Zeker voor een bedrijf zoals Elia is dit een interessant kwaliteitslabel dat ze op roadshows kunnen uitspelen.

8.24 uur: Dexia begint mogelijke een tweede poging om de Turkse Denizbank te verkopen, de aanvankelijke pogingen hadden nog geen resultaat. Dat zei CNBC-e televisie waarbij topman Hakan Ates van Denizbank werd geciteerd. Dexia wil de bank niet goedkoop van de hand doen.

8.21 uur: ThromboGenics heeft een partner gevonden om zijn beloftevol middel voor oogaandoeningen, ocriplasmine, wereldwijd in de handel te brengen, met uitzondering van de Verenigde Staten. De commerciële partner is Alcon, een divisie van Novartis. Het middel moet nog wel definitief groen licht krijgen van de Europese autoriteiten. Het Leuvense bedrijf ontvangt voor de overeenkomst een voorafbetaling van 75 miljoen euro en heeft zicht op nog eens 90 miljoen euro aan kortetermijnbetalingen. Het totale bedrag aan mijlpaalbetalingen kan oplopen tot 375 miljoen euro. ThromboGenics zal bovendien royalty's ontvangen op de netto-omzet van ocriplasmine.

8.19 uur: De futures indiceren een vlakke start. De vraag is ook of de voorbije positieve zittingen meer een opluchtingsrally waren dan wel een anticipatie op fundamenteel positieve ontwikkelingen. Of misschien zijn beide mogelijkheden wel waar. In elk geval: er is weer meer oog voor bedrijfsnieuws op de markten, eerder dan enkel voor macro-ontwikkelingen.

8.17 uur: Welkom op de marktenliveblog. Maar vooraleer we beginnen: op deze dag van rouw zijn we in gedachten bij de getroffenen van de busramp.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud