Bekaert trekt streep onder Chinese diamantdraad

De implosie van de Chinese zaagdraadtak noopte toenmalig CEO Bert De Graeve in 2012 tot een zware herstructurering. ©REUTERS

De staaltechnologiegroep staakt geruisloos met de productie van wat tien jaar geleden het goudhaantje was: zaagdraad om zonnepanelen te snijden.

Het is een korte mededeling die wat verborgen staat op de webstek van Bekaert : de staaltechnologiegroep stopt in het Chinese Jiangyin per direct met de productie van met diamant gecoate zaagdraad, die gebruik wordt om zonnepanelen op maat te snijden. 'De concurrentiële omgeving is er een van aanhoudend forse prijsdruk', klinkt het. De productie van kerndraad, die naast zonnepanelen onder meer toepassingen heeft in de chipsector, gaat wel door .

Een enorme impact heeft de beslissing niet. ING-analist Stijn Demeester merkt op dat de activiteit door de zware concurrentie met Chinese rivalen in het beste geval break-even draaide. Kempen-analist Emmanuel Carlier stipt aan dat Bekaert vanaf 2021 jaarlijks zo'n 5 miljoen euro kosten zal uitsparen.

Veel groter is de symboolwaarde: exact tien jaar geleden was Chinese zaagdraad zowat de belangrijkste winstmotor van de groep, die de winstmarges en de beurskoers tot recordhoogtes joeg. Een jaar later stortte de markt door de opkomst van goedkope Chinese concurrentie in, wat toenmalig CEO Bert De Graeve tot een pijnlijke herstructurering noopte.

De opvolger van Bert De Graeve, Matthew Taylor, moest tot overmaat van ramp in 2017 erkennen dat Bekaert als marktleider voorbijgestoken was door Japanse rivalen die een efficiëntere zaagdraad ontwikkeld hadden. Taylors boodschap begin 2018 dat Zwevegem 'een doorbraak' had geforceerd bij de ontwikkeling van een alternatief leidde even tot een opluchtingsrally bij het aandeel, maar dat bleek voorbarig.

Taylor stapt bij de start van de pandemie onverwacht op en werd ad interim opgevolgd door de Oostenrijker Oswald Schmid. De 'interimaris' drukt sindsdien zijn stempel. Onder zijn aansturen hamsterde Bekaert volop cash als crisisbuffer, wordt stevig op de kleintjes gelet en wordt - zo blijkt nu - de erfenis van Taylor kritisch tegen het licht gehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud