Advertentie

Bel20 beleeft slechtste week van 2015

Een kleine plastic beer, symbool van dalende markten, op de handelsvloer van de beurs van Frankfurt. ©EPA

De beurs van Brussel liet deze week 3 procent liggen. Beleggers vonden het duidelijk tijd om winst te nemen. Op de obligtiemarkt hakte de koopgolf de Duitse rente vlotjes in twee.

De Bel20 boerde deze week 3,1 procent achteruit naar 3.786 punten. Vier van de vijf handelssessies sloten af met een verlies op de tabellen. De korf met de twintig belangrijkste aandelen van de Brusselse beurs beleefde zo zijn slechtste week van het jaar.

Het korte weekoverzicht klinkt behoorlijk dramatisch. Toch hoeven beleggers dit weekend niet in een hoekje zitten huilen. Wie begin dit jaar in een korfje Bel20-aandelen belegde, boekt nog steeds 15 procent winst.

Grieks drama

Wat was er aan de hand? Vooral vrijdag kleurden de Europese beurzen dieprood. De toonaangevende graadmeter Euro Stoxx50 liet 2,1 procent liggen. De Bel20  deelde in de algemene malaise met een verlies van 1,9 procent. 

Als het beurssentiment omslaat, wijst de beschuldigende vinger dezer dagen naar Griekenland. De deadline voor een akkoord tussen Athene en zijn internationale geldschieters schuift immer op, maar het vertrouwen dat er een oplossing komt is bijzonder fragiel. 

Het Griekse drama speelde ongetwijfeld een rol in de baaldag voor de financiële sector. De Europese banken verloren gisteren gemiddeld dik 2 procent. In de Bel20 was KBC  de grootste verliezer met een duik van 3,5 procent. 

Excuus

De Griekse zorgen zijn echter niet nieuw. Het lijkt dan ook dat beleggers de ‘slechte soap’ aangrijpen om de vruchten te plukken van de maandenlange rally. En anders vinden ze in de zorgen over de Amerikaanse en de Chinese economie wel een reden om even op de rem te gaan staan. Opvallend: geen enkele Bel20’er wist gisteren uit de rode cijfers te blijven.

Delhaize  bijvoorbeeld boette 2,6 procent in naar 83,08 euro. Sinds het aandeel van de retailer vorige week even flirtte met de kaap van 90 euro, lijken de meeste aandeelhouders te kiezen voor winstnemingen. De winst sinds begin dit jaar bedraagt wel nog ruim 35 procent. 

Rally

Waarnemers maken zich voorlopig weinig zorgen. ‘Een correctie van 5 tot 10 procent zou wel eens gezond zijn’, klinkt het al langer. Bovendien zijn de elementen die de rally aanvuren, niet uit de wereld verdwenen. De Europese economie trekt aan met dank aan de goedkopere olie en zwakkere euro. De lage rente laat rendementshongerige beleggers weinig keuze dan de beurs. En de Europese Centrale Bank (ECB) blijft onverminderd miljarden in de economie pompen. 

Dat stimulusprogramma liet deze week trouwens zwaar zijn sporen na op de obligatiemarkten. De Duitse tienjaarsrente halveerde tot 0,08 procent. Aan dat tempo kunnen ons oosterburen heel binnenkort gratis lenen voor een decennium. De Belgische rente houdt met een daling van 10 procent geen gelijk tred, maar noteert met 0,37 procent wel rond een historisch diepterecord. 

Het rendement op de Duitse 10-jaarsrente is de voorbije dagen in vrije val gegaan. ©Bloomberg

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud