Bel20 gaat door de bank genomen hoger

©BELGA

Het is een zeldzaamheid in 2019: een prima beursweek voor de Europese banken. Goed nieuws voor de Bel20, waar KBC en ING dik een vijfde van de marsrichting dicteerden.

De Bel20  koerste 0,9 procent hoger op 3.730 punten. Niet extreem spectaculair, maar zo zette de Brusselse beurs op kousenvoeten de klim na het vuurwerk van Mario Draghi voort. 

Dit vooral dankzij de sterke prestatie van de banken: KBC  ging 3,6 procent hoger naar 60,98 euro, voor ING  was er 2,8 procent winst naar 9,84 euro. 

De financiële zwaargewichten in de beursbarometer waren eerder deze week al gestegen, in de hoop dat de Europese Centrale Bank de impact van de strafrente voor overtollige cash - die de sector jaarlijks 7,5 miljard euro kost - zou milderen. Dat gebeurde gisteren ook: er komt, net als in Japan, een 'getrapt' systeem waarbij banken op een deel van hun overtollige cash die ze 's nachts  in Frankfurt parkeren geen strafrente moeten betalen. 

Voor de Europese banken is de geste - die ECB-voorzitter Mario Draghi dit voorjaar al suggereerde - zeer welkom. De sector kreunt al jaren onder het nulrentebeleid die de rendabiliteit van het kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - onder druk zet. Mede daardoor waarderen beleggers Europese banken al jaren tegen recessieniveaus.

Beurshuis Jefferies raamt dat dankzij de compenserende maatregel de ECB de effectieve strafrente voor de banken van 0,5 naar 0,31 procent mildert. En daardoor zakt de jaarlijkse factuur voor de sector naar 5,5 miljard euro. 

Bij een vrij stevig handelsvolume koerste Sofina   voor de tweede dag op rij stevig hoger, dit keer met een plus van 1,8 procent hoger naar 185,40 euro. Daarmee noteert de spilholding van de familie Boël op een record.

Een concrete aanleiding lijkt er niet meteen te zijn. Wel een voortzetting van de (internationale) ontdekking, met dank aan de winst op de Indiase e-commercespeler Flipkart, van een aandeel dat tot begin 2018 nog zowat het best bewaarde geheim van de Brusselse beurs was en het boerenjaar 2018

Kippenvelaandeel

Buiten de Bel20 lukte Kinepolis  een winst van 1,6 procent naar 56,90 euro. KBC Securities-analist Guy Sips zoomt in een rapport van 34 pagina's in op de jongste overname van de bioscoopuitbater, het Amerikaanse MJR Digital Cinemas

De tien complexen met 20.000 zetels in Michigan zullen vanaf volgend jaar voluit bijdragen aan de resultaten van de Belgische bioscoopgroep - dit jaar slechts enkele maanden. Sips anticipeert op die bijdrage met het verhogen van zijn koersdoel van 63 naar 66 euro. Zijn advies blijft 'kopen'.

De analist stelt dat het niet de laatste overname - not 'The Endgame' - van Kinepolis zal zijn. En dat de groep de streamingsdiensten Netflix en AppleTV+ zal overleven, omdat Kinepolis niet alleen popcorn maar ook kippenvel verkoopt. 

Op het vlak van filmaanbod verwacht Sips in 2020 een moeilijk jaar. De tweede helft van dit jaar zit het wel snor met kaskrakers. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n