Bel20 in vier dagen dik 200 punten lichter

©AFP

Een briesende Trump en brommende bedrijfsleiders zadelen de Brusselse beurs met een beroerde week op.

Herinnert u zich de onbezorgde voorjaarsrally die de Bel20  , de korf steraandelen van de Brusselse beurs, vlotjes 20 procent hoger bracht? Wel, die rally is niet meer. De Bel20 kleurt voor de vierde dag op rij stevig rood en noteert nu 5 procent of 200 punten lager dan vorige vrijdag. Sinds de piek van 16 april beloopt de schade bijna 9 procent. 

Donald Trump: 'China heeft de deal gekelderd'

De belangrijkste reden is de briesende inwoner van het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump haalde zondagavond met twee welgemikte tweets beleggers van hun wolk door met een escalatie van de handelsoorlog met China te dreigen. Woensdagavond benadrukte Trump op een rallly in Florida dat China verantwoordelijk is voor het saboteren van de gesprekken. 

Tot voor kort gingen de beleggers er nog van uit dat de gesprekken tussen Peking en Washington in een deal en dus een ontspanning van de handelsrelaties zouden uitmonden. Volgens UBS-econoom Paul Donovan zijn beleggers nog altijd niet helemaal van hun wolk.

De markten verrekenen nog altijd geen mislukking van de handelsgesprekken. In dat scenario zal het verlies op de beurzen veel groter zijn
Paul Donovan
UBS-econoom

'De markten verrekenen nog altijd geen mislukking van de handelsgesprekken, in dat scenario zal het verlies op de beurzen veel groter zijn. Op dit ogenblik lijken beleggers alleen rekening te houden met een tijdelijke verhoging van de tarieven, terwijl de gesprekken blijven lopen. Intussen weegt ongeacht de uitkomst de onzekerheid steeds meer op de wereldeconomie'. 

Winstwaarschuwingen

Dat laatste blijkt ook steeds meer uit de reeks winstwaarschuwingen van het Belgische bedrijfsleven. Bij Solvay  trapte CEO Ilham Kadri haar carrière af met een winstwaarschuwing, waarbij ze verwees naar de handelsspanningen en de sinds februari verslechterde economische omgeving. 

Solvay verloor deze week al 12 procent, alleen Ontex  doet na een bijzonder dramatische winstwaarschuwing nog slechter: de luierfabrikant is in vier dagen een derde van zijn beurswaarde kwijt. Intussen blijft een eerdere forse waarschuwing van Umicore  via een reeks kritische analistenrapporten nazinderen.

Eén kanttekening wel: het verlies van meer dan 200 punten sinds begin deze week is niet louter het gevolg van handelsoorlogen en waarschuwende bedrijfsleiders. Een deel is een klassiek geval van lentemoeheid: bedrijven die hun dividend uitkeren, wat automatisch van de beurskoers en dus ook van de Bel20 in mindering gaat. 

Deze week keerden in de Bel20 Barco, KBC, AB InBev en Sofina hun dividend uit, maar die couponnetjes kunnen maar 26 van de 200 verliespunten verklaren. Iets meer dan een tiende dus. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud