Bel20 kent grootste daling in geschiedenis

Een trader op Wall Street. ©AFP

De Europese beurzen gingen donderdag meer dan 10 procent onderuit. Beleggers sloegen in paniek door de opmars van het coronavirus, een weinig overtuigende Europese Centrale Bank verergerde de verkoopgolf.

De Bel20  verloor donderdag liefst 14,2 procent en noteert al 36 procent onder de piek van 17 februari. De val was de grootste in de geschiedenis van de Bel20 sinds 1991. Twee van de drie slechtste dagen vonden deze week plaats. 

Opvallend is hoe breed de verkoopgolf was. Niet alleen industriële aandelen zoals Solvay  en Umicore  gingen meer dan 10 procent onderuit, dat gold ook voor conjunctuurbestendige bedrijven zoals monopolist Elia  en zorgvastgoedspeler Aedifica . De Bel20 ondervond extra druk door de uitschuiver van AB InBev  dat 17 procent prijsgaf.

Paniek

Beleggers sloegen in paniek door de aanhoudend negatieve nieuwsstroom over het coronavirus. In de nacht van woensdag op donderdag kondigde de Amerikaanes president Donald Trump een verbod aan van reizen van Europa naar de VS. De maatregel op zich heeft al grote economische gevolgen - zeker voor de al zwaar getroffen luchtvaart- en toerismesector - , daarnaast betwijfelen beleggers of de maatregel voldoende is om de opmars van het virus in de VS tegen te gaan.

Volgens Trump is het de schuld van Europa dat nu ook de VS zijn besmet. Beleggers vrezen dat de draconische extra maatregelen in Italië - alle winkels gaan op slot behalve voeding en apotheken - ook elders in Europa bewaarheid worden. 'De Europese landen kijken het best goed naar Italië om in te schatten wat er komen gaat', zei een strateeg van Nordea donderdagochtend op Bloomberg TV.

In Azië tuimelde de beurs van Sydney donderdag met 7,4 procent. Dat is de grootste val sinds oktober 2008 tijdens de financiële crisis. Nochtans kondigde de Australische regering een miljardenplan aan om de economie te stutten. Ook Trump gaf afgelopen nacht meer details over een economisch stimulusplan. De leningen aan kleine bedrijven worden opgevoerd en bedrijven in nood mogen hun betalingen aan de fiscus uitstellen. 'Beleggers geloven niet dat overheden de markten kunnen redden', zei een handelaar.

Lagarde

De beursverliezen werden groter na de beslissing van Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, om de rente niet te verlagen. In de Bel20 tuimelden KBC  en ING  beide een onwaarschijnlijke 19 procent. Lagarde verergerde de verkoopgolf, zeker in de banksector, door de bal bij het crisisbeleid expliciet naar de Europese overheden door te spelen.

'Alle oplossingen van de centrale banken doen terugdenken aan het bekampen van de financiële crisis. Maar belangrijker vandaag zijn middelen en maatregelen om het virus tegen te houden', zei Sue Trinh, een strateeg van Manulife Investment Management aan Bloomberg. 'Het risico op een wereldrecessie stijgt.'

Eerder verlaagden de Amerikaanse en de Britse centrale bank de rente. 'Europa loopt op alle vlakken achter op de rest van de wereld in het bestrijden van de economische gevolgen van het virus', zei een handelaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud