Bel20 kent slechtste dag in vier maanden

©BELGA

De Europese beurzen zetten een flinke stap achteruit. Ook de Bel20 deelde in de klappen. Vastgoed viel wel in de smaak.

Beleggers besloten vrijdag stevig winst te nemen. De beweging werd mogelijk aangescherpt door de vervaldag van talrijke opties en futures. De retoriek uit de VS speelde beleggers parten. Woensdag hintte de Amerikaanse centrale bank nog op de eerste renteverhogingen in 2023, maar sommige bestuurders van de Fed zijn voorstander om dat al eind 2022 te doen. Het gevolg was dat de Amerikaanse korte rente hoger schoot. De lange rente daalde echter opmerkelijk genoeg met drie basispunten. 'Het lijkt erop dat beleggers wat schrik krijgen van de beurs en bescherming zoeken in Amerikaanse staatsobligaties', zei een handelaar.

Een plattere rentecurve - waarbij de rente op verschillende looptijden naar elkaar toe groeien - is slecht nieuws voor de banken. Geld op korte termijn opnemen om het op lange termijn uit te lenen is hun kernmetier. Hoe steiler de rentecurve hoe beter voor de bankier. KBC zakte met 5,1 procent tot 63,4 euro. Dat hielp ook de Bel20 1,6 procent lager tot 4.137 punten. Een in anderhalve week langzaam opgebouwde winst voor de Bel20 werd in één dag weggespeeld. Het was de slechtste dag sinds 26 februari, de vorige keer dat de Brusselse sterindex meer dan 2 procent prijsgaf.

Transformatie

Beleggers zochten hun toevlucht in vastgoed. De specialist in logistiek en semi-industrieel vastgoed WDP won 1,9 procent tot 32,94 euro. Aedifica , dat zich toelegt op zorgvastgoed, ging 1,2 procent vooruit tot 113 euro. Cofinimmo sloot de rij met een koerswinst van 0,2 procent tot 130,5 euro.

Een positief rapport geeft ook een duwtje. ING neemt Cofinimmo opnieuw op in zijn aandelenresearch. Analiste Francesca Ferragina zal de vastgoedinvesteerder opvolgen. Ferragina trapt haar coverage af met een koopadvies en een koersdoel van 150 euro. Dat is goed voor een premie van 42 procent op de intrinsieke waarde van de vastgoedportefeuille.

'Cofinimmo transformeert van kantorenspecialist almaar meer naar een zorgvastgoedspeler', zegt de analiste. 'Een stap die we verwelkomen.' Momenteel is zowat 60 procent van de portefeuille van 5 miljard euro zorgvastgoed. De bedoeling is dat tegen 2022 op te trekken naar 70 procent. Ferragina denkt dat de geplande verkoop van kantoorgebouwen tussen 400 en 450 miljoen euro middelen kan aanbrengen. 'Enkele recente verkopen van kantoorvastgoed geven vertrouwen over de waarderingen die Cofinimmo kan vangen', klinkt het.

Cofinimmo noteert tegen 17,9 keer zijn winst. 'Dat is in lijn met de waarderingen in de kantorenmarkt, terwijl het groei- en risicoprofiel van Cofinimmo veel dichter aansluit bij de markt voor zorgvastgoed, waar de koers-winstverhouding gemiddeld 26,6 bedraagt', zegt de analiste.

Colruyt vermagert

Bij Colruyt werd na de 4,3 procent winst van donderdag weer winst genomen. De klim donderdag volgde op een dreun van 11,4 procent die de Halse retailer had geïncasseerd nadat hij vorig boekjaar marktaandeel was verloren en voor het lopende boekjaar een lagere winst had voorspeld. Door de toenemende concurrentie zijn de gouden jaren voorbij voor Colruyt, vrezen beleggers.

Vrijdag vermagerde Colruyt 2,1 procent naar 46,84 euro. Een adviesverhoging door Oddo BHF, van ‘verkopen’ naar ‘houden’, bracht geen soelaas.

Bekaert , een belangrijke toeleveraar aan de bandenindustrie, kan geen voordeel halen uit gunstige marktdata die Michelin vrijgaf.  'Die laten voor mei een sterke groei zien in de meeste landen, behalve in China', zegt KBC Securities-analist Wim Hoste.

De markt voor vervangingsbanden in de categorie 'Personenwagens en lichte vrachtwagens' steeg met 51 procent. In China daalde het cijfer met 2 procent door een moeilijke vergelijkingsbasis. Dat komt omdat China sneller herstelde van de coronacrisis dan de rest van de wereld. 

Ook de bandenvraag die voortkomt uit de productie van nieuwe personenauto's en lichte vrachtwagens steeg wereldwijd met 57 procent, terwijl de vraag uit China met 7 procent daalde. 'China had onder andere last van tekorten in de chipindustrie', zegt de analist.

'Hoewel de vergelijkingsbasis voor China moeilijker is geworden, onderstrepen de Michelin-data het positieve momentum dat Bekaert had in zijn rubberversterkingstak in het eerste kwartaal (omzetgroei van 19%). We verwachten voor het tweede kwartaal een omzetgroei met 66 procent in die divisie naar 485 miljoen euro, waarbij we rekening houden met de hogere gemiddelde verkoopprijs door de gestegen materiaalkosten.' Hoste behoudt zijn opbouwenadvies en koersdoel van 45 euro.

Ondanks het positieve bericht zakte Bekaert in lijn met de cyclische sector 3,5 procent tot 35,94 euro. 

BLIKVANGER

Vrijdag

De heropeningsrally werd op zijn kop gezet. Cyclische waarden en banken, die dit jaar al flink gestegen zijn, stonden onder druk, vastgoedwaarden werden gretig gekocht. Ondanks de aanwezigheid van drie vastgoedspelers zakte de Bel20 stevig. Voor Sofina was wel een nieuw record weggelegd.

Maandag

Ontex geeft een strategische update waar analisten en beleggers met veel belangstelling naar uitkijken. Heikele kwesties zijn de fors gestegen grondstofprijzen, die aan de winstmarges kunnen knagen, en het lot van de Braziliaanse en Mexicaanse dochters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud