Advertentie

Bel20 klimt naar hoogste peil in een jaar

©Bloomberg

Positieve signalen over Europese groei en inflatie lokken kopers.

Het is bij gebrek aan veel nieuws met de handrem op, maar de Europese beurzen zetten hun gezapige nieuwjaarsrally voort. In Brussel koerst de Bel20 0,4 procent hoger naar 3.643 punten, het hoogste peil sinds 5 januari 2016. 

Ook de Euro Stoxx50 , de korf van vijftig steraandelen uit de eurozone, klimt met 0,2 procent naar 3.316 punten. Een bescheiden winst, die volstaat om de beursbarometer naar het hoogste niveau sinds december 2015 te tillen. Idem buiten de eurozone: de Londense FT100 verstevigt na het lange nieuwjaarsreces met 0,4 procent en lijkt zo op een vierde opeenvolgende record af te stevenen. 

Inflatie herleeft

Beleggers reageren positief op signalen dat de Europese groei én inflatie tekenen van leven vertonen. Gisteren gaf het sterke ondernemersvertrouwen in de Europese industrie aan dat de economie van de eurozone 2016 sterk eindigde.

Ook de dood gewaande inflatie vertoont tekenen van leven: in Frankrijk bereikte de inflatie met 0,8 procent in december het hoogste peil sinds het voorjaar van 2014, in Duitsland verdubbelde de inflatie in december ruim tot 1,7 procent. Dat is in principe een opsteker zijn voor de Europese Centrale Bank, die al een hele tijd probeert de inflatie weer naar de doelstelling van een kleine 2 procent te tillen.

Maar de inflatie-opstoot plaatst voorzitter Mario Draghi ook voor een dilemma: hij beloofde vorige maand minstens tot december maandelijks 60 miljard euro in de economie te pompen, een belofte die onder zware Duitse druk moeilijk hard te maken zal zijn mocht de inflatie-opstoot duurzaam blijken. 

Per saldo noteert de Bel20 dus stabiel, maar dat betekent allerminst dat er bij de Bel20'ers over die periode geen beweging was. Umicore is tegenover een jaar geleden 44 procent gestegen, terwijl UCB 26 procent verloor (zie grafiek). 

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud