Bel20 klimt naar hoogste peil van het jaar

©BELGA

Beleggers putten moed uit veelal meevallende kwartaalupdates en de hoop op een bestand in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

De Bel20  klom woensdag op kousenvoeten 0,4 procent naar 3.869,11 punten. Niet echt een magische grens, maar wel 19 procent meer dan begin dit jaar. Dat is goed voor een nieuwe piek in het beursjaar 2019.

Dankzij die eindejaarsrally heeft de Brusselse beursbarometer de vorige jaarpiek, 3.868,32 punten bij de start van de handelsdag op 15 april, eindelijk verbeterd. Op andere beurzen zoals de Amsterdamse was dat al langer geval, in Brussel zette Bel20-zwaargewicht AB InBev met een teleurstellend rapport echter een rem op de remonte. 

Elders levert de binnenrollende stroom kwartaalupdates doorgaans relatief goed nieuws op, met onder meer lichtpuntjes in de zwaar geteisterde autosector. Bovendien putten beleggers moed uit hoopgevende signalen dat China en de Verenigde Staten op een bestand afstevenen in hun handelsoorlog, een conflict dat de economie van de sterk in de wereldhandel ingebedde eurozone extra hard treft

Geen alternatief

De groei blijft weliswaar zwak in de eurozone, maar lijkt wat te stabiliseren na een beroerd voorjaar. Het al jaren volgehouden ultrasoepele beleid van de Europese Centrale Bank lijkt beleggers te sterken in hun overtuiging dat er eigenlijk geen alternatief voor aandelen is, omdat almaar meer 'vastrentende' beleggingen nu rentevrij risico in plaats van een risicovrije rente bieden. 

De klim van bijna 20 procent dit jaar oogt indrukwekkend, maar volgt op een beroerd 2018. Vooral eind 2018 gingen de beurzen wereldwijd hard onderuit, toen beleggers vreesden dat de Amerikaanse centrale bank ondanks een afkoelende economie de rente zou blijven optrekken. Intussen heeft Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell een spectaculaire bocht genomen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud