Bel20 op weg naar slechtste week in elf jaar

Na een stabilisering woensdag hebben de aandelenmarkten donderdag opnieuw zware klappen gekregen. Brussel verloor bijna 11 procent tegenover eind vorige week.

Beleggers zijn steeds somberder over de negatieve impact van het coronavirus op de economische groei en de bedrijfswinsten. De brouwer AB InBev, de sportwagenbouwer Aston Martin en de softwarereus Microsoft waarschuwden voor tegenvallers. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de winst van Amerikaanse ondernemingen in 2020 niet zal stijgen.

De Europese steraandelen daalden met gemiddeld 3,4 procent. De Bel20 verloor een forse 5 procent, omdat beleggers werden opgeschrikt door de winstwaarschuwing van het zwaargewicht AB InBev. De biergigant meldde dat de corona-epidemie al 170 miljoen dollar (155 miljoen euro) winst kostte. Hij voegde eraan toe dat de winst in het eerste kwartaal met 10 procent zal dalen. AB InBev verloor 11 procent en sloot op het laagste peil sinds 2012.

De beurs van Brussel noteert liefst 10,8 procent lager dan eind vorige week. Als de Bel20 vrijdag niet opveert, boekt de graadmeter het grootste weekverlies sinds de financiële crisis van eind 2008.

Onzekerheid

'De marktreactie is ingegeven door onzekerheid', zegt Dirk Thiels, beleggingsstrateeg van KBC. 'Dat leidt tot het inprijzen van een worstcasescenario.' Verscheidene specialisten onderstrepen dat het voor beleggers te vroeg is om nu al op koopjesjacht te gaan. Werner Wuyts, hoofdstrateeg van de private bank Dierickx Leys: 'Je moet niet gehaast zijn om aandelen bij te kopen. Het vertrouwen vertrekt te paard en keert te voet terug.'

Niet alleen aandelen staan onder druk. De olieprijs viel terug naar het laagste peil sinds eind 2018, omdat beleggers een sterke groeivertraging van de wereldeconomie en een lagere vraag naar olie verwachten. Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten bespreken eind volgende week of een extra productieverlaging nodig is om de olieprijs te stabiliseren.

Goud

Staatsobligaties en goud blijven een toevluchtsoord voor beleggers die aandelen dumpen. Daardoor daalt de langetermijnrente. In de Verenigde Staten daalde de tienjaarsrente naar een historisch dieptepunt van 1,24 procent, omdat beleggers speculeren dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) in de beleidsrente zal knippen.

Een renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) is voorlopig minder waarschijnlijk. 'De ECB moet beoordelen of het coronavirus een langdurige schok is die de inflatie beïnvloedt', zegt voorzitster Christine Lagarde in een interview met Financial Times. 'We zijn zeker nog niet op dat punt.' Toch verwacht de rentemarkt dat ook de ECB haar monetair beleid versoepelt. Economen betwijfelen of een renteverlaging een efficiënt middel is om de negatieve impact van het coronavirus te milderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud