Bel20 sluit halve procent hoger af

Dankzij puike Amerikaanse vastgoedcijfers sloot de Bel20 voor de tweede dag op rij hoger af.

De Bel20 maakte het grootste deel van de dag een pas op de plaats. Beleggers pauzeerden even na de koopgolf op maandag die de sterindex 2,3 procent hoger stuurde, met dank aan de hoop op een begrotingsakkoord in de VS. In de namiddag brachten de Amerikaanse vastgoedcijfers redding. De nieuwbouw in oktober kwam uit op het hoogste peil sinds juli 2008 en overtroefde alle verwachtingen. De Bel20 eindigde 0,5 procent hoger.

Delhaize, dat het gros van de omzet in de VS realiseert, won 0,5 procent tot 26,52 euro. BNP Paribas Fortis bracht zijn koopadvies in herinnering. 'Delhaize is goed op weg om de beoogde 500 miljoen euro vrije kasstroom te realiseren, circa 3 keer meer dan de voorziene dividenduitkering. Zelfs tegen de huidige lage cashflowverwachtingen bedraagt het cashflowrendement meer dan 12 procent. Het aandeel blijft dus zeer goedkoop', meldt analist Rudy Vandorpe.

In het Belgische begrotingsakkoord is een meerwaardebelasting van 0,4 procent opgenomen voor holdings. Analist Jan-Willem Billiet van KBC Securities vraagt zich af of ook overgedragen verliezen kunnen ingebracht worden. In de Bel20 lieten GBL (+0,4%, 58,21 euro) en Ackermans (+0,3%, 62,4 euro) het niet aan hun hart komen.

Op de brede markt zakte Dexia net als maandag met 1 cent tot 10 cent, procentueel is dat een terugval van 9,1 procent. ING publiceerde maandag een koersdoel van 1 cent, in navolging van KBC Securities.

Farmabedrijf IBA kreeg opnieuw een tik van 9 procent tot 5,25 euro. IBA verloor maandag ook al meer dan 11 procent. SK Capital, de joint-venturepartner van IBA, legt het Waalse bedrijf een claim ten laste van 24 miljoen euro. Daarbovenop was IBA in het derde kwartaal opnieuw verlieslatend.

De residentiële bevak Aedifica verloor 2,3 procent tot 42,60 euro. Momenteel loopt een kapitaalronde bij de bevak. Intussen besloot de regering om deze dividenden aan 15 procent te belasten. Oorspronkelijk waren residentiële bevaks volledig vrijgesteld van roerende voorheffing. Bij niet-residentiële bevaks stijgt het tarief van 21 naar 25 procent.

De twee grootste bevaks, Befimmo en Cofinimmo, lieten tegenstrijdige berichten horen op de Belgian Day in New York. Dat meldt organisator ING in een rapport. Cofinimmo verwacht dat de Brusselse kantoormarkt nog minstens 5 jaar in de touwen ligt. Cofinimmo wil bijgevolg het belang van kantoren in de portefeuille afbouwen tot minder dan 40 procent. Er komen meer investeringen in andere gebouwen zoals rusthuizen.

Befimmo daarentegen - dat volledig belegd is in kantoren - denkt dat het ergste gepasseerd is. De bevak verwijst hiervoor naar de daling van de leegstandsgraad. Befimmo sluit evenwel niet uit dat het sommige kantoorgebouwen zal omzetten in residentiële gebouwen. Maar in dat geval worden die gebouwen na de herontwikkeling verkocht. De aandelen van beide bevaks vallen lichtjes terug.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud