Argenx stijgt 25 procent sinds maandagochtend

©BELGA

De Bel20 won vrijdag een halve procent. Dat was iets minder dan het Europese gemiddelde, waardoor de sterrenkorf corona nog niet helemaal heeft verteerd.

Groei én stimulus. Dat is een combinatie waar beleggers van smullen. De Europese Centrale Bank bleek donderdag iets optimistischer over het herstel van de economie van de eurozone en is ervan overtuigd dat de versnelling van de inflatie tijdelijk zal zijn. De bijkomende stimulus - het opkopen van extra staats- en bedrijfsobligaties - blijft van kracht. Dat stelt beleggers gerust. De Euro Stoxx 50 won 0,8 procent. De Bel20 bleef wat achter met een plus van 0,5 procent tot 4.190 punten. Daarmee zijn we nog 8 punten verwijderd van de precoronapiek van 17 februari 2020. Toen maakten de meeste beleggers zich nog geen zorgen over corona.

De sterrenkorf werd wat afgeremd door de vastgoed -en financiële waarden. Cofinimmo verloor meer dan 1 procent en KBC gaf 0,1 procent prijs.

Zelfverzekerd

Koploper in de index was andermaal Argenx . De klap die het aandeel begin deze week kreeg, toen bekend raakte dat Johnson & Johnson de samenwerking rond het kankermedicijn cusatuzumab stopzet, is volledig weggewerkt.

De jongste dagen presteert Argenx erg sterk. Het management is op roadshow in de Verenigde Staten en klinkt daar volgens een analist van Goldman Sachs zelfverzekerd en vol vertrouwen. Na de klim van 10 procent woensdag en van 4 procent donderdag, ging er vrijdag nog eens 4 procent bij tot 255,4 euro.

De ommekeer van Argenx op weekbasis is indrukwekkend. Argenx opende maandag - na het verrassende nieuws van Johnson & Johnson - bijna 8 procent lager op iets meer dan 200 euro. Wie toen in paniek zijn aandelen dumpte, miste vervolgens een rit van 25 procent op één week.

Nyxoah naar Nasdaq

Nyxoah stuurde in de nacht van donderdag op vrijdag twee persberichten uit. Het meest in het oog springend is dat het Waalse bedrijf de procedure begint voor een tweede notering op Nasdaq. Dat Nyxoah ook in de VS wilde noteren, was al sinds midden april bekend. Nu heeft het bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag voor een notering op Nasdaq ingediend, een ‘Form F-1’. Hoeveel aandelen worden uitgegeven en tegen welke prijs, is nog niet bepaald. Intussen wordt het prospectus voorbereid.

De kwartaalresultaten zijn zoals verwacht niet zo schitterend. De omzet die Nyxoah uit Genio - zijn neurostimulator om slaapapneu tegen te gaan - haalt, zijn nog maar heel beperkt. Tegelijk kenden de kosten een ruime verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Het Genio-systeem is sinds juli vorig jaar in Europa op de markt.

De kaspositie van het bedrijf uit Mont-Saint-Guibert blijft wel stevig. Eind maart had Nyxoah 86,2 miljoen euro in kas, tegenover 92,3 miljoen eind december. Het bedrijf verbruikte 4,2 miljoen euro, bijna vier keer zo veel als een jaar eerder (1,2 miljoen euro).

De belangrijke doelstellingen voor dit jaar zijn het opdrijven van de omzet in de Europese Unie en het opzetten van een verkoopteam in Duitsland. Nyxoah wil ook een tweede productievestiging openen in België, naast de site in Israël. Een derde streefdoel is het voltooien van de rekrutering voor het Dream-onderzoek met Genio in de Verenigde Staten.

Nyxoah steeg 2 procent tot 23,4 euro. Daarmee is het record van midden februari niet ver meer verwijderd.

Celyad

Celyad Oncology maakt op het (virtuele) congres van de European Hematology Association voorlopige resultaten bekend van het fase 1-onderzoek met zijn allogene celtherapiemiddel CYAD-211 ter behandeling van hervallen/refractair multipel myeloom.

De behandeling met CYAD-211 in de eerste twee dosisniveaus werd goed verdragen, zegt Celyad, en er waren geen afstotingsverschijnselen. Onder de vijf behandelde patiënten waren er twee die een partiële respons vertoonden. Bij alle patiënten werd klinische activiteit van CYAD-211 waargenomen.

‘Wij zijn extreem bemoedigd door de celkinetische, klinische activiteits- en tolerantiedata voor CYAD-211’, zegt Filippo Petit, de CEO van Celyad, in een persbericht. Het aandeel zakte niettemin met 3,5 procent tot 4,81 euro. Verdere klinische gegevens bij hogere dosissen verwacht Celyad in de tweede jaarhelft.

Ascencio

Nabeurs maakte de vastgoedverhuurder Ascencio halfjaarcijfers bekend. De bezettingsgraad zakte eind maart naar 96 procent tegenover 97,7 procent eind september. Ascencio zag een huurder in Spanje vertrekken. In België en Frankrijk bleef de bezetting stabiel. De groep, die zich specialiseert in winkelpanden, toont zich niettemin tevreden over de halfjaarcijfers en belooft nu al een stabiel dividend over het lopende boekjaar. Dat voeding 40 procent uitmaakt van de portefeuille heeft de groep weerbaar gemaakt in de coronacrisis.

BLIKVANGER

Vrijdag

De inflatievrees is bekoeld en de ECB blijft haar soepel beleid voortzetten. De Europese beurzen hervatten de heropeningsrally. Argenx wordt opnieuw gretig gekocht.

Maandag

De handel in Sjanghai en Hongkong ligt stil wegens het Dragon Boat Festival, een nationale feestdag die op de vijfde dag van de vijfde maand van de traditionele Chinese kalender valt. Het cijfer van de industriële productie in de eurozone kan mogelijk de markten beroeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud