Bel20 trekt spurtje van 4 procent

Traders op Wall Street. ©EPA

De Europese beurzen gaan dinsdag hoger na de historische klap van maandag. Beleggers verwachten veel van de 'verstrekkende maatregelen' van president Donald Trump om de Amerikaanse economie zuurstof te geven.

De Bel20 noteert dinsdagmorgen met een forse winst van 4 procent tot 3.302 punten. Dat is beter dan de Europese beurzen die 2,7 procent winnen, volgens de Euro Stoxx 50, de stergraadmeter van de eurozone. Het Brusselse beursherstel volgt op de klap van 7,6 procent maandag, het grootste verlies voor de Bel20 sinds 2008.

Het is de Amerikaanse president Donald Trump die er kennelijk in geslaagd is - voorlopig? - wat rust te brengen in de financiële markten. Trump kondigde aan dat later op dinsdag 'verstrekkende maatregelen' worden bekendgemaakt om de Amerikaanse economie te stutten. Het gaat onder meer om belastingverlagingen op loonlasten voor bedrijven. Het zou gaan om een 'omvangrijke verlichting, een groot getal'.

Op de Aziatische markten veranderde de sfeer na de aankondiging van Trump. Vooral de Japanse Nikkei225-index maakte een spectaculaire remonte: van -4 procent tijdens de handel tot een lichte winst bij de slotbel. De Japanse beurs werd geholpen door de terugval van de Japanse yen, een typische veilige haven. Dat is welgekomen voor de Japanse exportbedrijven.

Sussende signalen

Voorbeurs kwamen enkele bedrijven met wat sussende signalen in verband met het coronavirus.  De Nederlandse fitnessketen Basic-Fit liet weten 'geen enkele impact' te voelen van het coronavirus. De fitnessuitbater verloor een kwart van zijn beurswaarde sinds de uitbraak. Beleggers vreesden dat mensen fitnessruimten zouden mijden.

In de marge van de jaarcijfers van Deutsche Post zei CEO Frank Appel dat 'de situatie in China elke dag verbetert'. Volgens hem is Deutsche Post - de eigenaar van de pakjesvervoerder DHL - 'weerbaar' voor het coronavirus, al gaf Appel ook toe dat de impact niet voorbij is.

Maandagavond maakte Italië bekend dat het hele land in quarantaine gaat. Dat verziekte de sfeer op de Aziatische beurzen tot de tussenkomst van Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud