Bel20 tuimelt 7 procent

Traders op Wall Street. ©Belga

De Europese beurzen openen diep in het rood. De olieprijs keldert met 30 procent. Beleggers zijn in paniek door het coronavirus.

De Bel20  noteert maandag kort na opening met een verlies van 7 procent tot 3.191 punten. De Europese beurzen noteren 6 procent lager. Daarmee zijn de Europese beurzen in een berenmarkt beland.  

Het bloedbad op de beurzen volgt op een weekend vol slecht nieuws. Het nieuwe coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden buiten China. Wereldwijd zijn 107.000 mensen besmet en in helft van alle landen zijn gevallen vastgesteld.

De nieuwsstroom in het weekend en de koersval van de olieprijs deze nacht hebben hun plek in de geschiedenisboeken verdiend.
Jim Reid
Deutsche Bank

In Italië leidt dat tot een maatregel die het land ongetwijfeld in een stevige recessie stort: 16 miljoen mensen zijn in quarantaine gezet. De maatregel komt er nadat het aantal doden er met 57 procent toenam tot 366. Italië is nu zwaarder getroffen dan Zuid-Korea. Op de beurs van Milaan kon na een kwartier handel slechts in tien aandelen een evenwichtskoers worden gevormd. 

Daarnaast is er nog een kopzorg: Saudi-Arabië heeft besloten de olieprijs te doen crashen, nadat overleg met Rusland over een productiebeperking vrijdag op een sisser is afgelopen. De olieprijs kelderde maandagochtend met 30 procent, de grootste terugval sinds de eerste Golfoorlog in 1991. De prijs van een vat-Brentolie noteert op 33 dollar. 

De olieduik laat zich voelen bij de oliemajors. Het Britse BP keldert 24 procent, het Nederlandse Shell  tuimelt 21 procent. Toeleveranciers aan de oliesector zoals SBM Offshore en Fugro gaan meer dan 15 procent onderuit. 

Geschiedenisboeken

Zelfs beursveteranen krabben zich in de haren bij de toevloed aan onheil. 'Als je zoals ik de Azië-crisis, de ondergang van het hefboomfonds LTCM, de dotcomzeepbel, de bankencrisis, de Europese schuldencrisis en eindeloos veel kleinere schokken hebt meegemaakt, is er veel nodig om je van je sokken te blazen', zegt Jim Reid, strateeg bij Deutsche Bank. 'Maar de nieuwsstroom in het weekend en de koersval van de olieprijs deze nacht hebben hun plek in de geschiedenisboeken verdiend.'

Fors goedkopere olie kan welkom zijn voor consumenten wereldwijd, maar heeft ook nare gevolgen voor het financiële systeem. In de Verenigde Staten staat de schalie-oliesector onder zware druk bij deze olieprijs. Die sector heeft een groot gewicht in de Amerikaanse markt van bedrijfsobligaties.

Voorts dreigt de begroting van talloze olieproducenten te ontsporen. Goldman Sachs verlaagde zijn voorspelling voor de Brent-prijs naar 30 dollar voor het tweede en derde kwartaal van 2020. 

Beleggers vrezen een wereldwijde recessie. Dat uit zich ook in de valutamarkt waar de Australische dollar een uitschuiver maakt van 6 procent, en de Nieuw-Zeelandse dollar van 7 procent. 

Beleggers storten zich massaal op staatspapier. Hierdoor is de Amerikaanse tienjaarsrente onder 0,5 procent gezakt en de Duitse tienjaarsrente tot -0,8 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud