Bel20 voor het eerst in een maand boven 3.000 punten

De Bel20 gaat voor het eerst in een maand tijd weer door 3.000 punten. ©Lieven Van Assche

De Europese beurzen gingen voor de tweede dag op rij hoger. Beleggers hopen op een afvlakking van het coronavirus.

De Bel20  won dinsdag 2,2 procent en gaat voor het eerst sinds 11 maart stevig postvatten boven 3.000 punten. Sinds het dieptepunt van 16 maart, herstelde de Brusselse beursbarometer al met 27 procent. Al is er nog een weg te gaan: de barometer bengelt nog steeds 28 procent onder de piek van 17 februari.

Beleggers trekken zich in de eerste plaats op aan de klaarblijkelijke afvlakking van het coronavirus. Maandag viel het aantal doden in Spanje voor de vierde dag op rij terug. Volgens de gouverneurs van verschillende zwaar getroffen Amerikaanse staten is 'de curve mogelijk aan het afvlakken'. 

Daarnaast rekenen beleggers op de wereldwijde stimulus van zowel overheden als centrale banken om de wereldeconomie uit het slop te trekken. Verschillende beursstrategen zien koopkansen. Al zijn er ook die waarschuwen om niet te hard van stapel te lopen. 'De rally kan moeilijk aanhouden zolang we niet meer inzicht krijgen in de evolutie van de bedrijfswinsten', zegt strateeg Marija Veitmane van State Street.

Sinds maandagavond liet opnieuw een massa bedrijven weten geen dividend te zullen uitbetalen. Maar dat blijkt al ingecalculeerd in de koersen. Zo won 'dividendschrapper' Sioen  bijna 6,4 procent in Brussel. Hetzelfde gold voor kledingketen Hugo Boss  in Frankfurt.

Risk on

De 'risk on' stemming liet zich ook voelen op de obligatiemarkten. Beleggers verkopen overheidspapier waardoor de rendementen toenemen. De Belgische tienjaarsrente stijgt bijvoorbeeld 11 basispunten tot 0,25 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud