Advertentie
Advertentie

Belangrijkste les van de week: volg Warren Buffett niet

Warren Buffett breidt uit in energie, net op een moment dat Albert Frère in de sector de aftocht blies. ©Bloomberg

Beurslegende Warren Buffett verbaasde deze week met een nieuwe grote investering in een Amerikaanse energiegroep. Is ook voor kleinere beleggers het moment aangebroken zich weer aan energie- en nutsaandelen te wagen?

Het ene beleggersicoon is duidelijk het andere niet. Nog geen maand nadat de Belgische miljardair Albert Frère een punt gezet heeft achter zijn jarenlange aandeelhouderschap van de Franse energiegroep GDF Suez, doet zijn Amerikaanse ‘grote broer’ Warren Buffett net het omgekeerde.

De legendarische Amerikaanse financier besloot afgelopen week de stroomproducent NV Energy uit Nevada op te kopen voor ruim 4 miljard euro. Analisten reageerden positief. Buffett betaalt een prikje voor een goed geleide groep die actief is in een markt die na een zware crisis eindelijk weer uit het dal kruipt, was het oordeel.

Mooi voor Buffett. Maar wat kunnen kleine beleggers leren uit de nieuwste zet van deze 82-jarige financier? Eigenlijk niet zo heel veel, leert een rondvraag bij analisten en vermogensbeheerders die de aandelen uit de energie- en nutssector opvolgen.

‘Al was het maar omdat de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese nutsindustrie bijzonder groot zijn,’ zegt analist Arnaud Delaunay van het beurshuis Leleux. ‘De belangrijkste Europese energiebedrijven gaan nog altijd gebukt onder de zwakke economische groei in de regio. Het energieverbruik bij bedrijven blijft nog altijd bijzonder beperkt. In de Verenigde Staten zie je stilaan een meer duurzame economische groei, die de energiewaarden kan stutten.’

Grote energieproducenten - denk aan namen zoals het Franse GDF Suez en EDF of hun Duitse concurrenten E.ON of RWE - kampen met een aantal structurele problemen die nog een tijdje op de resultaten kunnen wegen.

‘Allereerst heb je het probleem van de overcapaciteit,’ merkt analist John Musk van RBC Capital Partners op. ‘Heel wat spelers waren net voor de crisis van 2008 begonnen met de bouw van nieuwe centrales. Omdat die constructie een werk van lange adem is, worden heel wat van die nieuwe productie-installaties pas nu opgeleverd. Maar intussen heeft de aanslepende economische malaise er natuurlijk toe geleid dat de vraag naar energie is afgenomen.’

Tegelijkertijd werden heel wat van die ‘traditionele’ spelers geconfronteerd met de opkomst van hernieuwbare energie. De groeiende populariteit van wind- en zonne-energie woog ook op de stroomprijzen, en dus ook op de inkomsten.

‘Daarnaast heeft het beleid van de lokale regering natuurlijk zijn impact,’ vervolgt Musk. Zo werd E.ON in Duitsland zwaar getroffen door de beslissing van Berlijn om uit kernenergie te stappen. In België en Frankrijk speelt discussie over zo’n uitstap intussen minder - Brussel nam vorig jaar nog een typisch ‘compromis à la Belge’ in dit dossier. Maar dat neemt niet weg dat ook GDF Suez de hete adem van Brussel en Parijs in zijn nek voelt. In België veroorzaakten prijscampagnes van de overheid een exodus van klanten bij dochter Electrabel en bovendien moest GDF Suez nog een nucleaire taks van een half miljard euro op tafel leggen. In Frankrijk remde de staat dan weer een stijging van de energieprijzen af.

De gevolgen laten zich raden. De voorbije vijf jaar daalde GDF Suez met ruim 61 procent op de beurs, terwijl E.ON en RWE zelfs respectievelijk 71 en 68 procent aan waarde verloren.

Toch bieden die lage koersen alleen een instapmoment voor echte durvers, waarschuwen analisten. ‘Als de economie aantrekt, zit er wel een sterk herstel in voor een aandeel zoals GDF Suez,’ geeft Arnaud Delaunay van Leleux toe. ‘Maar zoals het er nu naar uitziet, is zo’n economisch reveil in Europa nog niet voor morgen.’

John Musk van RBC Capital Partners deelt de mening van Delaunay. Hij ziet een goed alternatief in de zogenaamde ‘gereguleerde spelers’ in de energiesector. Bedrijven zoals het Belgische Elia, of diens Britse tegenhanger National Grid vallen vandaag goed in de smaak bij beleggers.

‘Het zijn dan ook defensieve waarden waarbij je een vrij goed zicht hebt op de toekomstige resultaten. En het stabiele dividendbeleid maakt die bedrijven ook aantrekkelijker in het huidige zwakke renteklimaat. ‘Voor kleinere beleggers lijkt het me momenteel een veiligere en betere gok in te zetten op dat soort bedrijven.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud