Beleg eens in een 'barbaar'

KKR-voorzitter Henry Kravis (foto: Bloomberg)

Henry Kravis, de legendarische Amerikaanse durfkapitalist die in de jaren 80 berucht werd voor zijn 'barbaarse' overname van RJR Nabisco, haalt voor het eerst geld op bij kleine beleggers. Het geld van de kleine spaarder moet onder meer een Europees 'aasgierfonds' spijzen.

Kohlberg Kravis, Roberts & Co (KKR) laat de poort naar beneden. De bekendste, of beruchtste zo je wil, bedrijfsstroper ter wereld, haalde tot nog toe zijn neus op voor de retailbelegger. Alleen ultravermogende particulieren, pensioenfondsen of verzekeraars die meteen een paar miljoen dollar op tafel konden leggen, mochten de fondsen van KKR spijzen.

Daar komt nu verandering in, schrijft The Wall Street Journal. KKR diende bij de beurswaakhond SEC registratiedocumenten in voor twee beleggingsfondsen, waar beleggers doorgaans al vanaf een minimuminlage van 2.500 dollar welkom zijn.

De twee fondsen, KKR Alternative High Yield Fund en KKR Alternative Corporate Opportunity Fund, zijn in essentie 'aasgierfondsen'. Met het geld van de retailbeleggers sporen ze naar koopjes op de Amerikaanse en Europese markt voor rommelobligaties, zwaar afgestrafte bedrijfsobligaties.

Het gaat daarbij vaak om ondernemingen die op randje bankroet staan en waar beleggers na een gerechtelijk akkoord en/of schuldherschikking toch nog meer dan de inleg op denken te kunnen verdienen.

RJR Nabisco

KKR en vooral diens oprichter Henry Kravis verwierf faam in de late jaren tachtig met het gedurfde overnamebod op het tabaks- en voedingsconglomeraat RJR Nabisco. De financieel journalisten Bryan Burrough en John Helyar penden er de beursklassieker 'Barbarians at the Gate' over. Via dat boek staan Kravis en KKR symbool voor de hybris en 'greed is good'-mentaliteit van de jaren tachtig op Wall Street.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud