Belegger beloont taboevrij Solvay en straft vaag Ontex

©AFP

Solvay-CEO Ilham Kadri wist beleggers - opnieuw - te charmeren. Bij Ontex heeft Esther Berrozpe nog werk aan de winkel.

Bij de cijferlawine woensdag op de Brusselse beurs - de start van een drukke driedaagse - gingen twee CEO's met de meeste aandacht lopen.

Eén: Ilham Kadri van Solvay . Zij bewees vorig jaar tijdens haar eerste volledige jaar als CEO geen enkel taboe te hebben bij het stroomlijnen van de 158 jaar oude chemiereus. Bij de publicatie van de - iets beter dan verwachte - jaarcijfers volgde nog een voorbeeld: Kadri brengt de afdeling natriumcarbonaat, waar het in 1863 bij Ernest Solvay mee begon, in een aparte afdeling onder. Dat is niet per se een signaal dat een verkoop van die bakermat nakend is, maar het maakt die tak wel 'verkoopklaar'.

Applaus bij beleggers, het aandeel koerste in Brussel 5,8 procent hoger tot 104,05 euro. 'Een verzelfstandiging van de afdeling natriumcarbonaat opent het perspectief op een latere verkoop, wat het profiel van Solvay nog meer zou verbeteren', zegt KBC Securities-analist Wim Hoste.

Twee: Esther Berrozpe van Ontex . In haar eerste interview als CEO van de luierfabrikant belooft de Baskische 'geen enkel taboe' te hebben. Maar met het jaarrapport maakt ze nog niet echt komaf met de erfenis van haar verguisde voorganger. Nog geen opkuis van de wankele balans met oncomfortabel veel schulden, geen nieuws over een herfinanciering van die schulden die zich volgens Moody's opdringt, nog geen beslissing of er een dividend komt, en een erg voorzichtige outlook voor 2021.

'Geen woorden, maar daden', lijken beleggers Feyenoord-gewijs te zeggen: het aandeel Ontex tuimelde 5,4 procent naar 8,595 euro, een vers diepterecord sinds de herintrede op de beurs in 2014 (zie grafiek). 'Weinig zicht op groei, rendabiliteit en cashflow in 2021', vat het beurshuis Morgan Stanley met een verkoopadvies samen.

Nog op het menu woensdag:

De verzekeraar Ageas kon ondanks recordcijfers over 2020 beleggers niet vermurwen. Het aandeel had al een voorschot genomen op sterke cijfers en volgens analisten presteert de Aziatische tak, dé focus van beleggers, iets onder de verwachtingen. Ageas sloot 1,8 procent in de min op 46,56 euro.

+70%
Opslagaandeel
Het aandeel Shurgard is sinds de beursintroductie in 2018 met 70 procent gestegen

Aedifica , de specialist in zorgvastgoed, vertaalde stevige vooruitzichten in koerswinst. Het aandeel steeg 1,15 procent tot 105,40 euro. Idem bij Xior , de specialist in studentenhuisvesting die een verse kapitaalronde aankondigt om de expansie te financieren. De koerswinst bleef wel beperkt tot 0,2 procent op 48,50 euro.

Net als Aedifica en Xior timmert ook Shurgard sinds de Brusselse beursgang aan een pan-Europese expansie. Resultaten én dividenden van de verhuurder in opslagruimtes tonen zich coronaproof. Dat duwde de al stevig gestegen beurskoers tot 2,5 procent hoger naar 39,15 euro, een record en 70 procent boven de intekenprijs van september 2018. Tegen de slotbel verdween de winst en Shurgard sloot 0,1 procent in de min op 38,05 euro.

Onder impuls van Solvay ging de Bel20 0,8 procent hoger de dag uit op 3.856,79 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud